Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Landshövding Helene Hellmark Knutsson på OECD-konferens om missions-orienterat arbetssätt
Landshövding Helene Hellmark Knutsson är initiativtagare till Impact innovation-programmet SustainGov med syfte att göra offentlig sektor till en aktiv möjliggörare för hållbarhetsomställningen. I egenskap av programmets ordförande besökte hon nyligen en OECD-konferens i Wien där människor från över 20 länder deltog.
Det är otroligt viktigt när vi utvecklar offentlig sektor, att vi använder kunskap och referenser från andra demokratiska länder och deras arbete. Men också att vi bidrar med våra perspektiv. Vi behöver ett ömsesidigt utbyte för att klara de svåra samhällsutmaningarna
, säger Helene Hellmark Knutsson.
Att jobba missions-orienterat med ett systemperspektiv – där flera aktörer samarbetar mot ett gemensamt formulerat mål – är ett arbetssätt som Länsstyrelsen Västerbotten har anammat och vill utveckla ännu mer.
Det är ett arbetssätt som vi redan använder när det gäller tillståndsprocesser och i våra aktörsgemensamma initiativ FREIA och BoVä som handlar om utvecklingen av ett robust energisystem och om 20 000 fler bostäder i Västerbotten 2030.
En tvärsektoriell myndighet med många kompetenser
Länsstyrelsen är en tvärsektoriell myndighet med många kompetenser under samma tak. Det gör oss väl lämpade att tillsammans med länets aktörer forma konkreta mål (missions) kring komplexa samhällsproblem och facilitera att det händer.
Det handlar om att formulera långsiktiga missions. USA:s månlandning 1969 tas ofta som ett beskrivande exempel på hur man samlades kring en mission där så många aktörer som möjligt samarbetade för att lösa uppgiften
, säger Helene Hellmark Knutsson.
Ett av Helene Hellmark Knutssons många givande samtal under OECD-konferensen var med representanter från Katalonien. Katalonien har många likheter med oss i Västerbotten, med flera små kommuner och stora städer, en åldrande befolkning och intressekonflikter gällande vattenanvändning liknande Västerbottens intressekonflikter kring markanvändning. De delar också samma utmaningar kring hur vi kan attrahera forskare, företag och invånare att delta i en samskapande process.
En styrka att arbeta regionalt
Helene Hellmark Knutsson pekar på styrkan i att vara en regional myndighet, eftersom det är lättare att arbeta på regional nivå än nationellt. Alltför breda missions blir svåra att uppnå. Hon menar att den regionala nivån behöver se vad den kan bistå med för att ge makt åt den lokala, och börja jobba utifrån förändringsprocesser där alla sitter med och skapar tillsammans med utgångspunkt i flera samhällsutmaningar, inte bara en.
Det gäller att skapa ett lokalt engagemang utifrån de problem som uppträder lokalt och regionalt, och hitta rätt aktörer som kan vara med och lösa dem. Här kan Länsstyrelsen vara en katalysator
, avslutar Helene Hellmark Knutsson.
SustainGov leds av Mittuniversitetet i samverkan med bland andra Länsstyrelsen i Västerbottens län. Det är ett av fem Impact innovation-program som sjösattes under första kvartalet 2024. Bakom Impact innovation står Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Läs mer om SustainGov på:
Länsstyrelsen Västerbottens webb/SustainGov beviljas medel
eller
www.sustaingov.se Länk till annan webbplats.