Vind på kalfjället i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bekämpning av invasiva arter ger resultat

Person med röjsåg i hög växtlighet.

Bekämpning av jättebalsamin.

Länsstyrelsen har framgångsrikt fått bort vresros och jättebalsamin från naturreservat och efter vattendrag. Resultaten är lovande inför det fortsatta arbetet runt om i Västerbotten.

Länsstyrelsen har sedan 2020 bekämpat invasiva arter i och i anslutning till 19 naturreservat i länet.

Det tar ofta flera år att få bort invasiva arter, men trägen vinner. Nu ser vi mycket positiva resultat från de områden där vi jobbat de senaste åren, säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Exempel på resultat i Umeå och Skellefteå kommun:

  • 13 bestånd av vresros på Holmöarna och ön Snöan är helt borta.
  • Två bestånd av jättebalsamin har bekämpats, ett vid Innerviksfjärdarnas naturreservat och ett längs Röbäcken.
  • Flera bestånd med jättebalsamin längs Degernäsbäcken är borta, men tyvärr har spridningen delvis återkommit.

Förutom för vresros och jättebalsamin ser vi även positiva resultat från bekämpning av tromsöloka, bäckröding, lupiner och vattenpest.

Fiskarna i havet

Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som finns i havet på gränsen till Västerbottens län. Den kan ha en stor påverkan på vårt ekosystem då den trivs i både söt- och saltvatten. Den är aggressiv, driver bort andra fiskar och äter rom från andra arter.

Under sommaren har Länsstyrelsen undersökt sex platser längs kusten för att se om svartmunnad smörbult tagit sig in i länet söderifrån.

Årets eDNA-inventering visar att smörbulten sannolikt inte kommit till länet än. Inventeringen är viktig eftersom den ger oss möjlighet att snabbt sätta in bekämpningsåtgärder om det behövs, berättar Sandra Pettersson, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

… och fiskarna i Abborrvattenbäcken

Bäckröding utgör ett hot mot vår inhemska öring. I Abborrvattenbäcken, Åsele kommun, har Länsstyrelsen och SLU testat bekämpningsmetoder sedan 2019. I år slutförs försöken.

Preliminärt ser resultaten mycket bra ut och vid årsskiftet blir slutrapporten klar. Nu hoppas vi att metoden ska kunna användas för att bekämpa bäckröding i fler vatten, säger Sandra Pettersson.

Övertäckning för att utrota vattenpest

Projektet SeaMoreEco har i år fortsatt att testa olika sätt att utrota den invasiva vattenpesten i Skallöns naturreservat, Skellefteå kommun. Borttagning med hjälp av muddringssug visade sig fungera bra och hela 84 säckar med vattenpest togs upp från havsviken i sommar.

En ny metod för i år är att täcka vattenpest med flytande duk. Försöket har gått bra, duken är nu upplockad för vintern och nästa år kan vi studera resultatet, berättar Vanessa Fontana, projektledare på Länsstyrelsen Västerbotten.

SeaMoreEco Länk till annan webbplats. är finansierat av EU via Interreg Aurora.

Länsstyrelsens arbete med invasiva främmande arter

Länsstyrelsen Västerbotten har sedan 2020 arbetat med storskalig bekämpning av invasiva främmande arter i och i anslutning till naturreservat. Bekämpning pågår även på ett par andra platser, dels för att gynna den hotade fjärilen violett guldvinge, dels för att återställa miljön vid Dahlbergsgården i Norsjö kommun.

Arterna som bekämpas är jättebalsamin, tromsöloka, blomsterlupin, sandlupin, vresros, kanadensisk bäckröding och vattenpest.

Så jobbar Länsstyrelsen med invasiva främmande arter

Har du sett en invasiv art?

God kunskap om var de invasiva arterna finns ger oss bättre möjligheter att koordinera bekämpningsinsatserna. Om du upptäcker en invasiv art, rapportera den så bidrar du till att spridningen kan stoppas.

Rapportera till:

invasivaarter.nu Länk till annan webbplats. eller artportalen.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss