Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Johanna är en del av Västerbottens beredskap
Tänk dig att en kärnkraftsolycka skulle inträffa i Sverige eller omvärlden som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen. I rollen som saneringsledare bidrar Johanna Hedlund till vår beredskap för kärnteknisk olycka.
Om en kärnteknisk olycka inträffar i Sverige eller i omvärlden som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen, riskerar människor att utsättas för strålning.
Möjliga stråldoser vid en olycka beror på utsläppets omfattning och förlopp tillsammans med det väder som råder och vilka skyddsåtgärder som hinner genomföras. Länsstyrelsen Västerbotten har ett program för hantering av kärnteknisk olycka och nyckelroller utbildas och övas som en del av denna beredskap.
Sanering vid kärnteknisk olycka
Johanna Hedlund har tillsammans med Linnea Melin rollen som saneringsledare vid händelse av en kärnteknisk olycka. Saneringsledarens ansvar är att planera för, besluta om, samordna och följa upp saneringsinsatsen.
”Vid en kärnteknisk olycka skulle det bli många avvägningar kring vilka områden som är möjliga att sanera. Nyttan med saneringsåtgärderna behöver också vägas mot de kostnader och problem som åtgärden kan medföra”, säger Johanna Hedlund.
Likheter och skillnader
Johanna jobbar i sitt dagliga arbete med tillsyn av nerlagda verksamheter som gett upphov till olika föroreningar på mark och vatten. Hon arbetar även med att genomföra saneringsprojekt som regeringen finansierar.
”Jag arbetar med att avlägsna en risk från miljön för att minimera skador för människor, djur och miljö i båda rollerna. Skillnaden är bland annat att lagstiftningen och vilka nationella myndigheter man arbetar med skiljer sig åt”, berättar hon.
Andra skillnader är att en kärnteknisk olycka troligen skulle omfatta ett större område än vid sanering av förorenade områden. Vid utsläpp av radioaktiva ämnen, eller vid hot om utsläpp, från en kärnteknisk anläggning ansvarar Länsstyrelsen för räddningstjänsten. I ansvaret ingår också information till allmänheten, strålningsmätning och sanering. Länsstyrelsen Västerbotten ska även kunna ge stöd till andra länsstyrelser som drabbas av en kärnteknisk olycka.
Behöver man jodtabletter i sin krislåda?
”Nej, inte här i Västerbotten. Jodtabletter delas ut av länsstyrelsen i områden närmast kärnkraftverken för att gravida, ammande och personer upp till 40 år kan ta dem på uppmaning av länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka. Kring övriga kärntekniska anläggningar kan det inte ske något utsläpp av radioaktiv jod som motiverar intag av jodtabletter”, säger Johanna.
Hur ser din egen beredskap ut?
”Jag har lite extra mat hemma, konserver, spritkök, power bank, värmeljus och sovsäck”.
Sätt i gång!
Johanna utmanar dig att sätta dig in i hur samhället påverkas vid en kris:
Ta del av information hos krisinformation.se Länk till annan webbplats., msb.se Länk till annan webbplats. eller läs igenom broschyren Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats.
En uppdaterad version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” kommer att skickas ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under vecka 47.
Beredskapsveckan
Under vecka 39 pågår Beredskapsveckan, en temavecka med mängder av tips kring din beredskap. Under Beredskapsveckan uppmärksammar vi tre medarbetare på Länsstyrelsen Västerbotten som på olika sätt bidrar till länets och Sveriges beredskap.