Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
FREIA stakar ut riktningen för framtidens energisystem i Västerbotten
I måndags markerades den officiella starten av FREIA. Vid en kick-off på residenset samlades närmare 30 nyckelaktörer inom energiområdet – från myndigheter, energibolag, nätägare, kommuner, universitet och näringsliv, för att sätta strukturen för FREIAS fortsatta arbete.
FREIA, som står för Framtidens Robusta Energisystem i Västerbotten (AC-län) drivs av Länsstyrelsen och Region Västerbotten, som en plattform för samverkan mellan olika aktörer kring länets energiomställning.
Syftet är att ta ett regionalt ledarskap för omställningen, både för att driva den framåt och för att se till att den genererar lokala och regionala värden som alla kommuner från kust till inland både ska ha förutsättningar att bidra till och kunna ta del av.
Samsyn och strukturella utmaningar
En viktig fråga vid måndagens möte var att fastställa att alla intressenter finns representerade i FREIA. Det fördes också en dialog kring vilka frågor som ska prioriteras, vilket resulterade i många bra inspel som FREIA:s kansli nu ska arbeta vidare med. Det togs även ett grepp kring vad omställningen betyder för Västerbotten. Vad innebär det för våra kommuner, nätägare, kraftproducenter och vårt näringsliv?
Enighet rådde om att Västerbotten har mycket goda förutsättningar att klara den gröna omställningen, men att det krävs en strategi där vi identifierar och berättar den gemensamma historien om regionens framtid och roll. Vi behöver en gemensam vision för hur hela länet ska dra nytta av våra unika förutsättningar!
– Äntligen har vi en regional plattform där relevanta aktörer kan diskutera energiomställningen. Den här sortens samarbete finns på många platser i landet, men unikt för Västerbotten är vår möjlighet kunna se på frågorna i ett systemperspektiv; inte bara produktion, effekt och nät, utan vi kan även prata om hur vi ska ta hand om restströmmar, om cirkularitet och om nya affärsmodeller som finansierar detta och gör det lönsamt. Det ger Västerbotten en möjlighet att ligga i framkant, sa Helene Hellmark Knutsson.
Det fortsatta arbetet
FREIA kommer att fungera som ett centralt forum som möts fyra gånger per år, med representation från olika samhällssektorer. Som en del i arbetet skapar FREIA även tematiska arbetsgrupper för specifika frågor. Till exempel finns en vätgasgrupp och en energiplaneringsgrupp som redan är igång.