Aktuella varningsmeddelanden i Västerbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor ökning av fiskbeståndet i Stalonbäcken

Två män går i en bäck med elfiskeutrsústning.

Daniel Holmqvist och Magnus Lindberg i restaureringsprojektet Kultsjödalen genomför elfiske i Stalonbäcken.

Sedan 2021 har Länsstyrelsen genomfört manuell restaurering i Stalonbäcken för att så varsamt som möjligt återställa livsmiljöer för fisk och flodpärlmussla. Efter ett elfiske för att kontrollera effekten visar det sig att fiskebeståndet ökat markant på kort tid

Sedan 2021 har Länsstyrelsen restaurerat i Stalonbäcken i Vilhelmina kommun genom att manuellt lägga tillbaka upprensade block och stenar, samt tillfört död ved i vattendraget. Under 2024 har också ett antal lekbottnar anlagts.

"Men det finns ett bestånd nedströms som är akut hotat, så vi vågade inte gå in med stora maskiner för att riskera att störa kärnpopulationen av flodpärlmusslan. Vi vet av erfarenhet att läckage av oljor eller annat skulle kunna uppstå, och små händelser kan störa ett känsligt bestånd", säger Magnus Lindberg, projektledare i Kultsjödalen.

Under flottningsepoken bedrevs timmerflottning i Stalonbäcken, vilket med stor sannolikhet orsakade en försämring i livsmiljöerna för fisk, flodpärlmusslor och andra vattenlevande arter i området. Mängden fisk har varit liten de senaste åren och det bestånd av flodpärlmusslor som en gång funnits i Stalonbäcken är idag i princip obefintligt.

Glädjande resultat

I mitten av augusti gjordes ett elfiske för att inventera fiskbeståndet i den restaurerade delen av Stalonbäcken, som visade ett mycket glädjande resultat; ett stort antal nykläckta öringar som fötts i början av sommaren hittades. Dessutom är de stora och välmående för sin ålder – en positiv faktor som gynnar den hotade flodpärlmusslan på sikt och gör dem mer livskraftiga.

"Elfisket gick över förväntan och visade mycket mer föryngring än vi trott, vilket skapar bra förutsättningar för flodpärlmusslan. Det här ger råg i ryggen för att jobba vidare när vi fick så snabba resultat av den manuella restaureringen som gjorts där senaste åren. Vi kan verkligen åstadkomma väldigt mycket positivt med enkla medel med de manuella metoderna. Det krävs inte alltid stora maskiner för att få stora effekter på miljön", säger Magnus Lindberg.

För att förbättra förutsättningarna ytterligare finns det planer på att lägga ut habitatgrus och fler lekbottnar för öring i nedre Stalonbäcken under kommande restaureringssäsong. I år har man även gjort stödåtgärder för flodpärlmusslan specifikt och under nästa år kommer de första av de restaurerade platserna inventeras för att se om arten har föryngrats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss