Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

50 valarbetare ska räkna 115 000 röster

Rösträkning under Val 2022.

Rösträkning under Val 2022.

På måndagen efter valdagen påbörjar Länsstyrelsen, som är regional valmyndighet, den slutliga rösträkningen. Drygt 50 personer ska räkna alla röster i Västerbottens län, omkring 115 000 röster.

Rösträkningen i valet till Europaparlamentet brukar vara klar en vecka efter valdagen, säger Per Lundström, valansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Per Lundström

Per Lundström.

Skillnader mellan preliminärt och slutligt valresultat

Valresultatet på valnatten är preliminärt. Vid den slutliga rösträkningen räknar Länsstyrelsen alla röster på nytt. Personrösterna räknas för första gången och ogiltiga röster från vallokalerna granskas. Alla resultat kontrolleras minst två gånger i den slutliga rösträkningen.

Vissa röster som bedömts som ogiltiga i vallokalen kommer att godkännas när Länsstyrelsen granskar dem. Det innebär att resultatet från valnatten kan förändras något vid den slutliga rösträkningen, säger Per Lundström.

Val.se uppdateras löpande efterhand som Länsstyrelsen registrerar in rösträkningen. Valmyndigheten fördelar de svenska mandaten till Europaparlamentet baserat på resultatet av länsstyrelsernas rösträkning.

I valet till Europaparlamentet är hela Sverige en enda valkrets. Valresultatet för hela landet är färdigt när det är beslutat av Valmyndigheten.

Rättssäkert och robust

Rättssäkert och korrekt genomförda val är en bärande del av vår demokrati. Länsstyrelserna vet att försök till påverkan av valets genomförande och slutresultat kan förekomma. Länsstyrelserna samverkar för att säkerställa att de delar länsstyrelsernas ansvarar för gällande EU-valet 2024 genomförs säkert och öppet. Länsstyrelsen samarbetar också med länets kommuner.

Vi har goda rutiner för att säkerställa att den slutliga rösträkningen genomförs rättssäkert. Sverige har ett valsystem som är decentraliserat och transparent och därmed robust, säger Per Lundström.

Om EU-valet och Länsstyrelsens roll

  • Söndag 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen startade 22 maj.
  • Måndag 10 juni påbörjar länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. Länsstyrelserna kontrollräknar alla röster och räknar även personrösterna. Räkningen tar cirka en vecka.
  • Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna. I Västerbottens län sker rösträkningen i Länsstyrelsens lokaler på Storgatan 71 B i Umeå.
  • När det är val ansvarar Länsstyrelsen bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort, genomföra den slutgiltiga rösträkningen och rapportera röstresultat till Valmyndigheten.
  • Vid val till Europaparlamentet är det Länsstyrelsen som administrerar röstlängden för alla röstberättigade i EU-valet.

Media bjuds in att besöka den slutliga rösträkningen

Tid: måndag 10 juni klockan 11.00–12.00.

Plats: Länsstyrelsens lokaler på Storgatan i Umeå (vi möter upp er i receptionen i huvudentrén)

Då finns möjlighet att träffa valansvarig Per Lundström samt någon av de rösträknare som för dagen är i tjänst.

Anmäl deltagande till tina.m.jonsson@lansstyrelsen.se.

Önskemål om att besöka rösträkningen vid andra tider än ovan hänvisas till tina.m.jonsson@lansstyrelsen.se. Notera att möjligheten till intervjuer vid övriga tider än ovan kan vara begränsad.

Tina Jonsson
Kommunikatör
Länsstyrelsen Västerbotten
010-225 42 40
tina.m.jonsson@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss