Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svensk tåghistoria är en del av undersökningen efter föroreningar i gamla nedlagda verksamheter

Man svetsar med en tågvagn i bakgrunden

Rälsbusstillverkning hos Hilding Carlssons Mekaniska Verkstad i Umeå. Yoa202 tillverkas. Bildkälla: Digitalmuseeum.se

Länsstyrelsen Västerbotten har fått statligt bidrag för att undersöka fem misstänkt förorenade områden i Västerbottens län under 2024. Undersökningarna görs vid äldre, nedlagda verksamheter där det inte längre finns någon ansvarig som kan betala för utredningarna.

Kunskapen om vilka ämnen som är miljöfarliga och hur man ska hantera dem är ständigt under uppbyggnad, men generellt hade man inte samma koll förr som nu. I år är före detta Hilding Carlssons Mekaniska Verkstad en av de verksamheter där provtagning av bland annat jord och grundvatten kommer att genomföras.

Hilding Carlssons Mekaniska Verkstad är en del av Sveriges tåghistoria och slog upp portarna 1913 i sina lokaler öst på stan, Umeå. Den första rälsbussen som de byggde var en ombyggd personbil och 1917 började de bygga rälsbussar till Statens Järnvägar, SJ. Rälsbussarna blev väldigt populära och inspirerade Finland till att använda likande rälsbussar när de skulle införas i grannlandet. 1971 lades verksamheten ner och idag går Hilding Carlssons rälsbussar att se på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Byggnaden för verkstaden finns fortfarande kvar och det går att ana vad de tillverkade genom skenorna på marken vid fabriksporten.

Övriga objekt som ska undersökas

Totalt har Länsstyrelsen Västerbotten fått 1,4 miljoner kronor att fördela, andra objekt som ska undersökas är före detta träimpregneringen Träbiten i Robertsfors, två kemtvättar i Umeå och en kemtvätt i Nordmaling. Undersökningarna genomförs av kommunerna där verksamheterna ligger och finansieras av Naturvårdsverket. I slutet av året kommer vi veta mer om föroreningssituationen och om det finns behov av fler undersökningar

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss