Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De är Årets Nybyggare 2023

Personer med blommor och diplom.

Landshövding Helene Hellmark Knutsson, Sandra Nilsson (som tog emot priset åt Benjamin Fischer) Yahya Alahamed, Edel Puntonet.

Tre företagare prisas som Årets Nybyggare i Region Norr – en utmärkelse som hedrar och hyllar entreprenörer med utländsk bakgrund som framgångsrikt har lyckats med sitt företagande i Sverige.

Vinnarna 2023 är:

  • Årets Nystart: Benjamin Fischer, Artic Space Technologies AB
  • Årets Unga Pionjär: Yahaya Alahmad, FS Städ AB
  • Årets Pionjär: Edel Puntonet, Digipartner AB

Det här priset är viktigt. Det handlar om att vi tar tillvara på alla som har idéer och vill driva dem för att vårt land och vår region ska kunna utvecklas på allra bästa sätt, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson som var kvällens prisutdelare.

Juryns motiveringar

Årets Nystart: Benjamin Fischer, Arctic Space Technologies AB

Denna entreprenör har på ett imponerande sätt ökat sitt företags intäkter under de senaste åren och har framgångsrikt lyckats sätta ihop ett internationellt mångsidigt team av människor med stark expertis inom sitt område. Entreprenören förstod vikten av att ha nyckelpersoner i verksamheten som stimuleras genom ägande och värdet av att ge tillbaka till det regionala samhället, samtidigt som man lockar talanger från utlandet till Sverige. Med starka rötter från Luleå tekniska universitet och som en del av Arctic Business, samt framgångsrikt rest riskkapital, är bolaget väl positionerat för framtida tillväxt. Denna entreprenör sätter norra Sverige på den globala kartan när det gäller rymdteknik, samtidigt som han gör detta på ett hållbart sätt, genom imponerande relationer med ESA, ViaSat och Airbus.

Därför är Benjamin Fischer från Arctic Space Technologies AB Årets Nystart.

Årets Pionjär: Edel Puntonet, Digipartner Sverige AB

Denna karismatiska och energiska entreprenör med rötter utanför Europa har byggt flera företag under sin karriär.Han har skapat ett imponerande företag som redan har belönats med flera och för lokalsamhället, förstår han vikten av människor och deras positiva inverkan på verksamheten. Hans företag banade väg för en innovation inom artificiell intelligens innan AI blev populärt. Bolagets skalbara affärsmodell som skapar en tydlig avkastning på investeringen för sina kunder, i kombination med en stark kundlojalitet har resulterat i bolagets utmärkande tillväxt. Denna passionerade serieentreprenör har en "can do"-attityd och ser möjligheter, där andra ser utmaningar.

Därför är Edel Puntonet från Digipartner Sverige AB Årets Pionjär.

Årets Unga Pionjär: Yahya Alahmad, FS Städ AB

Denna unga entreprenör, som flydde sitt land på grund av krig, har skapat ett företag och som i sin bransch är det bästa företaget i Norrland och i toppen av Sverige. Denna drivna entreprenör är ivrig att lära sig, erbjuder jobb till människor med utländsk bakgrund och har en stark ambition att expandera sin verksamhet. Med drivkraften att tillämpa innovation och ha sin egen märkesprodukt samt sin förmåga att utnyttja sociala medier på ett roligt och nytt sätt, tillämpar han en kreativ twist på sin verksamhet för att öka sina chanser till ytterligare framgång. Globala mål för hållbar utveckling är i fokus och med nöjda kunder, såsom Pinchos, Svenska Kyrkan och många fler, som ger honom utmärkta betyg, är han väl positionerad för tillväxt på ett hållbart sätt.

Därför är Yahya Alahmad från FS Städ Årets Unga Pionjär.

Om Årets Nybyggare

Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och sedan 2000 är H.M. Konung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. Varje län har nomineringskommittéer som utser regionala finalister utifrån kriterierna: entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. Finalisterna går vidare till den nationella finalen som arrangeras på Stockholms slott där Kung Carl XVI Gustaf är prisutdelare.

Årets Nybyggares tre kategorier:

  • Årets Nystart tilldelas en företagare som kort tid efter ankomsten till Sverige startat ett eget företag och som varit aktivt i minst två år.
  • Till Årets Pionjär utses en person som drivit ett företag med kontinuerlig tillväxt under minst fem år.
  • Till Årets Unga Pionjär utses en person som är max 32 år, har minst en förälder med utländsk bakgrund och har startat ett företag med en affärsidé som visar på tillväxtpotential och håller en hög innovationsgrad.

Den regionala nomineringskommittén Norr

Ordförande Maria Hedblom, grundare Krabbögern Konsult AB
Harry van der Veen, grundare Nuiteq AB
Helen Olausson, VD Årehus AB
Helen Salmonsson, grundare och VD Atrakta Sverige AB
Jane Axelsson, kontorschef SEB Umeå
Johanna Grimståhl, medgrundare och VD Brightnest

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss