Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor uppslutning på studieresa om vandringsleder

Grupp av människor i naturen.

Gruppen på plats i Rosfors där Solanderleden passerar. Foto: Marino Carlsson

Den 5 och 6 september gjorde projektet Regional samverkan för vandringsleder i Västerbottens län en studieresa i och utanför länet.

Under resan gjorde vi bland annat stopp vid de nya arkitektritade väderskydden efter Flottarstigen i Robertsfors kommun, besökte Solanderleden utanför Piteå som förvaltas av en ideell förening och tittade på en del av Rågmjölsvägen som är en led under uppbyggnad i Norsjö kommun.

Syftet med resan var inspiration och diskussioner om hur Västerbottens leder ska utvecklas och förvaltas i framtiden. Fokus låg bland annat på hur olika förvaltare jobbar med lederna, nya idéer, information och hållbara transporter.

Bred samverkan

Studieresan är en del av projektet Regional samverkan för vandringsleder i Västerbottens län där Länsstyrelsen är projektägare och 20 organisationer deltar:

  • Alla länets kommuner
  • Region Västerbotten Turism
  • Visit Umeå, Visit Skellefteå, Gold of Lapland
  • Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka
  • VIKOM (Vindelälvskommunerna ekonomisk förening)

Trygg och förutsägbar upplevelse för besökaren

Olika typer av organisationer förvaltar idag Västerbottens vandringsleder. När allt fler vill vistas i naturen ökar behovet av lättillgängliga och tydliga ledstarter, information om vad som finns längs stigen, avstånd och service.

Projektet ska under 2023 implementera Nationellt ramverk för vandringsleder i Västerbotten. Det innebär att vi tar fram gemensamma riktlinjer för exempelvis märkning och skyltning samt hur service och upplevelser kommuniceras till besökare.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss