Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen att fira naturum 50 år i Ammarnäs och Hemavan

Logotyp med text: "naturum 50 år".

För 50 år sedan invigdes Sveriges första naturum. Det uppmärksammas runt om i landet den 9 september, bland annat på naturum i Ammarnäs och Hemavan.

Idag finns 32 naturum i Sverige, från Abisko i norr till Öresund i söder. Naturum fungerar som en port till naturen och ligger ofta i anslutning till skyddade naturområden som nationalparker och naturreservat.

Naturum Vindelfjällen – Västerbottens två naturum

Västerbottens första naturum invigdes 1984 i Ammarnäs. I Hemavan öppnade naturum 2004. Båda naturumen har nya utställningar i ombyggda lokaler som invigdes i mars 2023.

Naturum är porten till storslagna Vindelfjällens naturreservat som sträcker sig över 550 000 hektar. Vårt mål är att väcka besökarens intresse för naturen och att vara den självklara platsen för mötet med människor som vill veta mer om natur, kultur och friluftsliv.

I de nya utställningarna lyfter vi fram Vindelfjällen och det som är naturreservatets syfte: att bevara fjällområdet för rennäring, natur och friluftsliv. Därför ligger stort fokus på hållbart och säkert friluftsliv, hur fjällbesökare kan visa hänsyn i den känsliga fjällmiljön och till rennäringen.

Fira med oss 9 september

Lördag 9 september bjuder vi på fika för att fira naturum 50 år. Välkommen till naturum Vindelfjällen i Ammarnäs och Hemavan!

Fler firanden 2024

Nästa år fyller Vindelfjällens naturreservat 50 år och naturum Vindelfjällen 40 år. Vi fortsätter alltså att fira under 2024. Håll koll på Vindelfjällens hemsida och sociala medier under kommande år för mer information.

Naturum Vindelfjällen och naturum 50 år

Naturum Vindelfjällen Ammarnäs Länk till annan webbplats.

Naturum Vindelfjällen Hemavan Länk till annan webbplats.

Porten till naturen fyller 50 år, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Naturum Vindelfjällen Ammarnäs
070-368 01 65
naturum.ammarnas@lansstyrelsen.se

Naturum Vindelfjällen Hemavan
073-082 71 44
naturum.hemavan@lansstyrelsen.se

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss