Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kungligt jubileumsbesök i Västerbotten

Man mottar blommor i folksamling.

Foto: Patrick Trägårdh

Kungaparet besökte Umeå den 31 augusti. Här följer en sammanfattning.

Under 2023 besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län med anledning av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen. Den 31 augusti var det Västerbottens tur, då fick residensstaden Umeå besök av Kungaparet.

Besök på Västerbottens museum

Vid ankomsten till Umeå möttes Kungaparet av landshövding Helene Hellmark Knutsson som stod värd för jubileumsbesöket, tillsammans med maken Richard Hellmark. I sällskap av länsrådet Lars Lustig inleddes länsbesöket med en visning av Västerbottens museums utställning Hur många träd finns det i skogen?

Här fick besökarna ta del av material från skogen, fotografier, film och föremål, samt fakta om skogens betydelse förr och nu. Kungaparet fick även lyssna till Lars Lustig som informerade om hur stormen Hans drabbat Västerbottens skogar.

Hästkortege och jubileumsfirande

Med start utanför residenset färdades Kungaparet med hästkortege genom centrala Umeå. Målet var Rådhustorget där Kungaparet deltog i ett jubileumsprogram. Det var feststämning på torget när Kungen och Drottningen anlände i en öppen vagn och promenerade den sista biten till torget.

Många människor hade samlats och trots det lite kylslagna vädret var stämningen varm. Kungen och Drottningen eskorterades till sina platser av landshövdingeparet tillsammans med Umeås kommunstyrelseordförande Hans Lindberg, kommunfullmäktigeordförande Marie-Louise Rönnmark och kommunalråd Anders Ågren. Hemvärnets Musikkår framförde Jubileumsmarschen samt flera specialarrangerade musikstycken.

Kungen höll tal och berättade om Kungafamiljens starka relation till Västerbotten. Även Helene Hellmark Knutsson höll tal; om länets koppling till Kungen både i framtid och historia. För musikunderhållningen på scenen stod Nathalie Lindqvist, jojkaren Jörgen Stenberg samt barnkören Tonmix från Kulturskolan. Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk, berättade om drottningorterna Fredrika, Dorotea och Vilhelmina.

Jubileumslunch på residenset

Under Kungaparets besök bjöd landshövdingeparet in till en jubileumslunch på residenset. Gästerna serverades Västerbottens landskapsmåltid, gjord på lokala råvaror med smaker av de västerbottniska skogarna. Tillsammans med Kungen och Drottningen fanns representanter för länets 15 kommuner, Region Västerbotten, Umeå universitet, Försvarsmakten och flera framstående idrottsprofiler samlade runt borden.

Trädplantering i residensparken

Kungen planterade en Ornäsbjörk i residensparken, ackompanjerad till sång av Backens manskör. Anders Glassel, kulturarvsspecialist för landskap och park vid Statens fastighetsverk, delade med sig av sina kunskaper om Ornäsbjörken, Sveriges riksträd, och om andra intressanta växter i residensparken.

Kungen avtäckte en minnesplakett från jubileumsbesöket och fick även ta del av en fotoutställning med utvalda bilder från Kungens tidigare besök i Västerbotten. Som en gåva att ta med sig hem fick Kungen en specialskriven bok om de kungliga besöken i Västerbotten under de senaste 100 åren.

Landshövding Helene Hellmark Knutsson och Länsstyrelsen Västerbotten vill rikta ett stort tack till alla som var med och planerade och genomförde detta fantastiska kungabesök.

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss