Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Upplev orkidéer och andra vårblommor i naturreservaten

Guckusko.
I maj och juni har du chansen att uppleva ovanliga blommor som norna, guckusko, blåsippa och tibast.
Orkidén norna är en av de första att slå ut tillsammans med blåsipporna. Nornan finns nästan bara i norra Sverige och allra flest finns i Västerbotten. Blåsippor finns bara i de södra delarna av länet, där de har börjat dyka upp allt mer.
Även buskväxten tibast är tidigt ute med näpna rosa blommor på bar kvist. Den spektakulära orkidén guckusko blommar en bit in i juni och är en riktig sevärdhet med sina stora blommor i gult och brunlila.
Här blommar det
Dorotea
Månsberget. Guckusko och norna samt flera andra orkidéarter. I de öppna gamla fäbodmarkerna och i den gamla timmervältan trivs även en mängd andra blommor som Sveriges nordligaste sötvedel och smörbollar.
Lycksele
Kittelforsheden. Norna och tibast. Reservatet har tack vare det rörliga markvattnet en mycket rik flora. Fin naturskog med imponerande stora granar.
Storbacken. Norr om sluttningen finns både guckusko och norna. Berggrunden är basisk vilket tillsammans med ett ytligt och rörligt markvatten gör att området har en spännande flora.

Nornan är liten och kan vara svår att hitta, så titta noga om du är ute och spanar efter den.
Skellefteå
Brännberget. Vägen till Brännberget är i dåligt skick så kör försiktigt. Både guckusko och norna växer längs stigen.
Blylodmyran. I norra delen av Blylodmyran växer guckusko längs stigarna.
Kalkstenstjärn. Finnrosen blommar i slutet på juni, främst i reservatets nord-östra delar. Finnrosen är rödlistad och växer bara på fyra kända platser i Sverige.
Israelsmyran. Norna, guckusko och flera andra kalkgynnade växter.

Tibast.
Storuman
Luspen. Norna. Ett litet reservat där du hittar fina exempel på hur inlandsisen påverkat landskapet i form av kalspolade berghällar, jättegrytor och isräfflor.
Umeå
Ersmarksberget. Natura 2000-område med nornor, blåsippor och tibast. Tänk på att kontrollera att det inte pågår skjutövningar i området. Det är förenat med livsfara att gå in när det är övningar. Information finns vid bommen Länk till annan webbplats..
Vindeln
Rödåborg. En av landets nordligaste växtplatser för blåsippor.
Överrödå. Blåsippor och tibast. Fin skog som påminner om södra Sveriges granskogar.
Vännäs
Orrböle. Norna och guckusko. En av Västerbottens främsta floralokaler. Parkering finns vid reservatsentrén och en stig tar dig in i området. På ett ställe växer guckusko precis på stigen Länk till annan webbplats..

Blåsippa var tidigare ovanlig i Västerbotten. Nu växer den på fler och fler platser i länets södra delar.
När blommar det?
Tiden för blomningen varierar. I de kustnära områdena blommar det tidigare än de som ligger längre inåt landet.
Nornan brukar blomma från i slutet på maj till början på juni. En bra tumregel är att den blommar mellan sälg och blåbär. Guckoskon blommar oftast från slutet av juni.
Plocka inte blommorna
Blåsippor och alla orkidéarter i Sverige är fridlysta och får inte plockas.