Aktuella varningsmeddelanden i Västerbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Militära transporter genom Västerbottens län

Kolonnkörning under Aurora 17. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Mellan den 17 april och 11 maj 2023 genomförs den militära övningen Aurora 23. Under vecka 16 kommer militära förband att röra sig genom delar av länet. Många av fordonen är stora, tunga och långsamma, så håll uppsikt och avstånd om du möter dem på vägarna.

Som en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23 kommer militära transporter att ske i Västerbottens län under vecka 16. Transporterna kommer att gå söderut på E4 och delar av E45. Trafikstörningar kan uppstå lokalt. Planera gärna resor med extra tidsmarginal.

Var uppmärksam på skyltar och anvisningar och följ trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget.

Tänk på att:

  1. Ofta är fordonen tunga och breda. Därför kör de ibland mitt på vägen. Föraren kör oftast även långsammare än skyltad hastighet. Respektera detta och ta det lugnt. Du kommer komma fram.
  2. Bryt inte kolonnen. Att bryta en militärkolonn är olagligt och dessutom mycket riskfyllt. Detta då förarna inte alltid har samma synfält som i en civil lastbil eller dylikt samt att fordonen är tunga. Det är tillåtet att köra om, men man får inte bryta kolonnen så att fordonen kommer från varandra. (2 kap 6 § Trafikförordningen)
  3. Stressa inte. Var ute i god tid så att du inte hamnar i tidsnöd.

Syftet med Aurora 23 är att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

Lägg inte ut bilder av pågående militär verksamhet på sociala medier. Särskilt inte aktuell information om sådant som händer just nu.

Kontakt