Aktuella varningsmeddelanden i Västerbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Med anledning av misstänkt försändelse till Länsstyrelsen

Information från Länsstyrelsen Västerbotten med anledning av misstänkt försändelse till Länsstyrelsens kontor.

Uppdaterad 29 mars klockan 15.57:

Insatsen är nu avslutad eftersom att Nationella bombskyddet vid Polisen har gjort bedömningen att pulvret är ofarligt och därefter har det tagits ett nationellt beslut om att avsluta insatserna.

Avspärrningarna vid Länsstyrelsen i Västerbotten är hävd och patrullerna lämnar platsen.

Aktuellt brev är taget i beslag och det skrivs anmälan om olaga hot. Det finns ingen misstänkt och motivet är i nuläget okänt.

Ingen person är skadad eller förd till sjukhus.


Uppdaterad 29 mars klockan 15.05:

Klockan 13.30 höll Länsstyrelsen en gemensam presskonferens tillsammans med regional insatsledare vid räddningstjänsten samt Polisen. Presskonferensen hölls utanför Länsstyrelsens kontor i Umeå.

Länsstyrelsen meddelade att alla anställda utrymt lokalerna som en säkerhetsåtgärd. Enligt uppgifter har 18 länsstyrelser fått liknande försändelser. Inga uppgifter om personskador.

Regional insatsledare vid räddningstjänsten meddelade att de tagit hand om den misstänkta försändelsen, innehållandes ett ämne i vitt pulverform, och avslutat deras insats.

Polisen hanterat ärendet fortsatt. Brottsrubriceringen är oklar i nuläget.


Tidigare information publicerad 29 mars klockan. 12.40:

Pressträff med anledning av misstänkt försändelse till Länsstyrelsen

Med anledning av misstänkt försändelse till Länsstyrelsen hålls en pressträff utanför Länsstyrelsens kontor på Storgatan 71 B i Umeå klockan 13.30 idag, 29 mars.

Vid pressträffen deltar Länsstyrelsen, räddningstjänst och Polisen.

Alla anställda vid Länsstyrelsen Västerbotten har blivit ombedda att utrymma lokalerna. Beslutet är en säkerhetsåtgärd då informationen om försändelsen och om hotet är knapphändig.

Bakgrund

På onsdagsmorgonen den 29 mars tog Länsstyrelsen Västerbotten emot ett brev med ett innehåll som bedömdes som misstänkt farligt. Händelsen har hanterats enligt myndighetens rutin för hantering av misstänkta försändelser. Ingen person har kommit till skada vid hanteringen av brevet.

Ett större antal länsstyrelser i Sverige har under dagen mottagit liknande försändelser.

Polis, räddningstjänst och ambulans finns på plats på Länsstyrelsen för att omhänderta den misstänkta försändelsen.

Kontakt