Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gymnasieelever övas i krisberedskap

Utställningscontationern Rädd eller beredd sedd utifrån

I utställningscontainern ”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning” utanför Maja Beskowskolan i Umeå får gymnasieeleverna upplevelsen av en samhällskris. Eleverna lär sig hur de kan hantera den så bra som möjligt och får själva öva på att samarbeta.

Tillsammans med ett digitalt läromaterial med övningar, diskussionsämnen, filmer och fakta är tanken med utställningen att ge gymnasieeleverna möjlighet att reflektera över sin egen roll i en kris eller ett krig.

Efter coronapandemin är jag definitivt mer beredd nu än vad jag varit tidigare, och helst efter att ha sett den här utställningen, säger Klara Lindqvist, som går andra året på Maja Beskowgymnasiet.

Gymnasieelver vid Maja Beskowgymnasiet

Klara Lindqvist, elev: "Jag är mer beredd nu".

Västerbotten är första stoppet i vandringsutställningens turné. På vernissagen 13 januari fick gästerna bland annat besöka utställningscontainern och delta i reaktionsövningar under ledning av Heidi Andersson, världsmästarinna i armbrytning och hållbarhetsengagerad.

Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, lyfte i sitt tal att gymnasieelever som lär sig om källkritik i skolan oftast är bättre på källkritik än äldre generationer.

Källkritik är ett viktigt sätt att bygga motståndskraft. Var och en behöver bidra efter sin egen förmåga till det civila försvaret, rusta oss för många olika scenarier framöver och samtidigt stå upp för den typ av samhälle vi vill ha, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding.

Visning av utställningen

Besökaren möts av ett simulerat oväder.

Fram till 3 februari ska Maja Beskowgymnasiets elever i halvklass besöka utställningen. Personal från frivilliga försvarsorganisationer guidar eleverna genom utställningen och håller i utbildningspass. Efter Umeå rullar utställningen vidare med stopp över hela Sverige.

Vandringsutställningen Rädd eller beredd – en livsviktig utställning är producerad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Riksantikvarieämbetet (RAÄ).

Det digitala läromaterialet kan användas fristående från ett besök i utställningen.

Läromaterial och om utställningen på raddellerberedd.se Länk till annan webbplats.

Kontakt