Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nationell konferens mot våld arrangeras i Umeå

kollage människor med text jämställdhet makt kön.

Arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor får inte stanna upp, därför är Länsstyrelsen Västerbotten värd för en nationell konferens om våldsprevention den 25 november under En vecka fri från våld.

Ett viktigt budskap arrangörerna bakom konferensen Prevention - makt, ledarskap och ansvar vill förmedla är betydelsen av att arbeta tillsammans, i stället för att arbeta i stuprör. Under dagen presenteras därför konkreta exempel från kommuner som arbetar långsiktigt och brett i sitt förebyggande arbete, ett regionalt exempel är Sorsele.

”Sedan 2018 har Sorsele ingått i vårt initiativ Våldsprevention Västerbotten, som handlar om att arbeta våldsförebyggande med en genusförändrande ansats i glesbygdskommuner. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter av detta, och vilken effekt det gett för det våldsförebyggande arbetet.”, säger Malin Wiktoreng, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Konferensen lyfter kunskap och erfarenheter kring hur beslutsfattare kan möjliggöra långsiktighet i det förebyggande arbetet, varför arrangörerna gärna ser att chefer och politiker deltar. Konferensen är dock öppen för alla att anmäla sig till, såväl eldsjälar som yrkesverksamma på området. Konferensen sänds digitalt från Umeå, vilket möjliggör för fler att ta del av dagen.

Dagen avslutas med en föreläsning av Jackson Katz, internationellt känd för sitt banbrytande arbete och aktivism i frågor om kön, genus och våld. Katz är medgrundare av Mentors in Violence Prevention (MVP), ett av de längst pågående och mest inflytelserika våldspreventiva programmen som finns både i Nordamerika, Europa och Sverige.

Konferensen är en återkommande del av En vecka fri från våld som i år inträffar 21–27 november och arrangeras av MÄN och Unizon med stöd av Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

Media är välkomna att boka in intervjuer med medverkande aktörer i anslutning till konferensens sändning.

Kontakt