Aktuella varningsmeddelanden i Västerbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kan man baka frasig pizza i krig?

En man och en kvinna sitter vid ett bord. De skålar mot varandra. På bordet står ett stormkök och mat.

Foto: Storstad.

I ett pinfärskt avsnitt av länsstyrelsernas podd, Skärpt läge, svarar en mästerkock och en komiker på den frågan. Dessutom berättar Livsmedelsverkets ansvarige för civilt försvar om sin syn på beredskapslager med mat. Och kostchefen i Södertälje kommun redogör för hur de har vässat förmågan att ordna måltider i kris och krig.

Kan man baka frasig pizza även i kris och krig? I ett nytt avsnitt av länsstyrelsernas podd, Skärpt läge, tar mästerkocken Jan Boris-Möller med sig krislåda och stormkök till komikern Charlotta Björck, för att svara på den frågan.

Många poddar vänder sig till lyssnare som redan är intresserade av krisberedskap. I det här avsnittet av Skärpt läge hoppas vi att personer som aldrig har tänkt på det här med krislådor tar sig en funderare på om det kan vara en idé att bunkra upp med lite extra mat och vatten hemma, säger Jörgen Boman, kommunikationschef på Länsstyrelsen Västerbotten.

”Här är ditt kylskåp” blev ”Här är din krislåda”

Poddavsnittet har döpts till ”Här är din krislåda”, en parafras på tv-serien ”Här är ditt kylskåp” som sändes i början av 1990-talet. I tv-serien plingade kocken Jan Boris-Möller på hos kända personer, botaniserade i deras kylskåp och svängde därefter ihop middagar, baserade på de ingredienser han hittade.

I ”Här är din krislåda” tar Jan Boris-Möller i stället med sig en krislåda med mat och stormkök hem till komikern Charlotta Björck. Hon bor urbant och har inte funderat så mycket på det här med beredskap.

Janne säger att jag ska ha en krislåda, och You do what Janne says, säger Charlotta Björck.

Eftersom det ursprungliga konceptet sändes i tv har just detta poddavsnitt av Skärpt läge även producerats som en kortfilm. Tittaren får följa med när Jan Boris-Möller knådar deg och gräddar en pizza på stormköket. Jan Boris-Möller ger även råd till Charlotta Björck och lyssnarna om vilken typ av ingredienser som har bra hållbarhet och därför är lämpliga att lägga i en krislåda.

Det handlar ju inte om att du ska bli en sinnessjuk prepper i en bunker i USA:s öken. Utan det handlar bara om att ha lite ”basics” hemma. Och att man liksom tar sig an det på ett lite lättillgängligare sätt, tillägger hon.

Kunskap om livsmedelsberedskap i samhället

I poddavsnittet får lyssnaren lära sig mer om hur svensk livsmedelsberedskap fungerar och vilka utmaningar som finns. Mats Johansson, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar på Livsmedelsverket, berättar om de regeringsuppdrag som Livsmedelsverket nu arbetar med inom beredskapsområdet. Bland annat tar han upp frågan om vilken roll lager med livsmedel kan komma att spela.

Lyssnaren får även med sig ett kommunalt perspektiv på ämnet mat och beredskap. Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun, redogör för hur Södertälje har stärkt sin förmåga att kunna leverera exempelvis skolmat i kris och krig.

Krisberedskapsexpert Miguel Guerrero ger dessutom vardagsnära tips på mat och annat som man kan packa i sin egen krislåda.

Poddavsnittet och en kortfilm med Jan Boris-Möller och Charlotta Björck finns på sidan Civilt försvar

Kontakt