Risk för gräsbrand i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är Västerbottens nya landskapsmåltid

Västerbottens landskapsmåltid

Foto: Emma Wåhlstedt

Västerbotten har nu en ny officiell landskapsmåltid. Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum.

"Lokalt producerad mat innebär en för länet ökad attraktionskraft, en minskad belastning på miljön och klimatet, och upplevelser att samlas kring. Att öka andelen lokalt producerad mat är också den viktigaste åtgärden vi tillsammans kan göra för att minska vår sårbarhet och öka vår självförsörjningsgrad. Just denna fråga är förstås högaktuell mot bakgrund av kriget i Ukraina och det förändrade säkerhetspolitiska läget i Europa", säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.

Kreatörerna bakom Västerbottens meny är Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren som tillsammans driver säsongsrestaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat i Vindelns kommun.

Under våren gick Länsstyrelsen ut med en tävling där både professionella och blivande kockar vid restaurang- och livsmedelsprogrammen i länet uppmanades skicka in sina förslag på Västerbottens och Lapplands nya landskapsmåltider. En jury vid Länsstyrelsen utsåg det vinnande bidraget för landskapet Västerbotten. För landskapet Lappland utsågs det vinnande bidraget i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten.

Lapplands landskapsmåltid, som presenteras av Länsstyrelsen Norrbotten

Initiativet till satsningen landskapsrätter kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Satsningen grundar sig i
att Stockholm blivit vald till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. Målet är att landskapsrätterna ska visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av gastronomisk turism och landsbygdsutveckling.

Redan i november kommer landshövding Helene Hellmark Knutsson att bjuda internationella gäster på Västerbottens landskapsmåltid på länsresidenset.

Västerbottens nya landskapsmåltid

Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonäs på goliatmusseron

Foto: Emma Wåhlstedt

Förrätt: Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonnäs på goliatmusseron.


Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.

Foto: Emma Wåhlstedt

Varmrätt: Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.


Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortsonsorbet.

Foto: Emma Wåhlstedt

Efterrätt: Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortronsorbet.

Kontakt