Snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rapportera om du hittar en död eller sjuk fågel

Fiskmåsar.

I sommar har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) konstaterat flera fall av fågelinfluensa i södra Sverige. Fågelinfluensa är en sjukdom som i normala fall inte sprids under sommaren. I Västerbotten har en fågel rapporterats med bekräftad smitta. Länsstyrelsen följer utvecklingen.

I Västerbotten har vi ännu endast ett fall av konstaterad smitta och det var en fågel som rapporterades in i mars. Vi vill gärna att allmänheten rapporterar in till SVA om de hittar döda fåglar, säger Kajsa Berggren, chef vid enheten för Landsbygd och regional utveckling Länsstyrelsen Västerbotten.

Rapportera död fågel till SVA

Rapportera till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) Länk till annan webbplats.

Efter att du rapporterat hör SVA av sig inom ett par dagar med besked om de önskar få in fågeln för undersökning.

Ska jag göra något med fågeln?

Är fågeln ingen olägenhet, låt fågeln ligga kvar. Att vilda fåglar dör är en naturlig företeelse. Om fågeln är en olägenhet kan du göra något av detta:

  • Gräv ner fågeln
  • Om du inte kan gräva ner fågeln kan mindre fåglar läggas i en vanlig plastpåse (fylld till max hälften så påsen kan knytas ihop ordentligt). Påsen läggs i ytterligare en plastpåse som också försluts noga och läggs i soporna tillsammans med annat brännbart material.

Om du behöver hantera döda fåglar rekommenderar SVA att du använder handskar eller vränger en plastsäck/plastpåse om djuret för att undvika direktkontakt.

Kontakt