Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upptäck mindre kända naturreservat

Upptäck nya pärlor bland länets många naturreservat.

Bjurholm

Ytter-Gravaberget Länk till annan webbplats.. Länsstyrelsen har målat och röjt, samt delvis dragit om vandringslederna i reservatet. Här finns flera natursköna platser att upptäcka. På Gravabergets topp finns ett vindskydd där du kan göra upp eld. Ett annat trevligt rastställe är vindskyddet vid Stor-Gravatjärnen.

Balberget. Ett känt landmärke efter väg 92 strax utanför Bjurholm, men har du gått upp till toppen någon gång? Stigen är ganska krävande och brant. Väl uppe väntar belöningen i form av vidunderlig utsikt över det västerbottniska skogslandskapet.

Dorotea

Rödingsjö Länk till annan webbplats.. Stort fjällnära vildmarksområde alldeles vid Borgafjäll med möjligheter till fina naturupplevelser i urskog. En ny timrad övernattningsstuga står öppen för allmänheten vid Grubbsjön. Än så länge går vandringsleden inte ända fram till stugan, utan du får hitta dit på egen hand.

Månsberget Länk till annan webbplats.. I de öppna gamla fäbodmarkerna och timmervältan trivs Sveriges nordligaste sötvedel och månlåsbräken tillsammans med smörbollar, midsommarblomster och många andra blommor. Vandringsled finns och högst upp i vältan finns en grillplats.

Lycksele

Bålforsen Länk till annan webbplats.. Vackert och lättillgängligt område vid Umeälven. En kort vandringsslinga går genom reservatet och vid kraftverksdammen finns en enkel grillplats.

Trolltjärnen Länk till annan webbplats.. Följ den nya vandringsleden upp på berget. Vandringen är ganska brant, men väl på toppen har du fin utsikt över omgivningarna. Det finns också en ny grillplats på bergets topp.

Tjäderberget. Prova på "fri-vandring" utan stigar i ett fantastiskt naturlandskap med gammal skog. Vi har pekat ut åtta platser Länk till annan webbplats. som kan vara särskilt intressanta att besöka.

Överbo Länk till annan webbplats.. Ligger just intill E12:an. Här kan du uppleva mycket gammal tallskog. Efter vandringsslingan som tar dig runt i området finns flera informationsskyltar. Det finns även en rastplats efter leden.

Malå

Kroktjärnen Länk till annan webbplats.. Gammal tallskog på lavhedsmark. Landskapet är varierat och vackert med flera minde tjärnar och bäckar. En väg går rakt genom reservatet så du kommer snabbt ut mitt i skogen.

Nordmaling

Bergsjöberget Länk till annan webbplats.. Stigar leder upp till toppen av berget både söderifrån och norrifrån. På bergets topp finns en raststuga och en grillplats där du kan rasta. På hällmarkerna just nedanför toppen har du fin utsikt över Bergsjön.

Skalberget Länk till annan webbplats.. Vandra från den lummiga skogen vid Hörnåns strand upp till den karga hällmarkstallskogen på Skalbergets topp. Inga markerade stigar finns.

Skjutbaneberget Länk till annan webbplats.. Öppen, lättvandrad, äldre tallskog. Inga iordninggjorda stigar finns i området men det är platt och lättvandrat. I norra delen finns en grillplats. Här kan du hitta den eftertraktade svampen goliatmusseron.

Sörheden Länk till annan webbplats.. Den västra delen av reservatet är lättvandrad med öppen och fin äldre tallskog. Väl värt ett besök för den svampintresserade. Inga iordninggjorda stigar.

Örefjärden-Snöanskärgården Länk till annan webbplats.
Kylören: Frodig lövskog med tillgänglig stig Länk till annan webbplats. som leder ut till en liten fastlandsudde med gammal bebyggelse från den tid då Kylören var en lastageplats.
Järnäs: En markerad vandringsled tar dig ut på Järnäsudden till släta klipphällar och öppet hav.

Norsjö

Abborrtjärnberget Länk till annan webbplats.. Från parkeringen, ta vägen över dammen och upp för trappan för att komma in i reservatet. I den norra delen är tallskogen nästan helt orörd och träden upp emot 400 år gamla.

Borup Länk till annan webbplats.. Fin, gammal tallskog med rik flora. Vid den lilla tjärnen är det mycket vackert. I den södra delen av reservatet är naturen riktigt dramatisk med blockiga branter. Väg 365 passerar rakt igenom reservatet. Parkeringsfickor finns på ett par ställen längs vägen.

Robertsfors

Sjulsmyran Länk till annan webbplats.. Stort vildmarksområde på gränsen mellan Umeå och Robertsfors kommun. Gamla skogar och orörda myrar med rikt fågelliv. Flera naturvårdsbränningar har gjorts i flera omgångar. Kort stig och grillplats finns.

Åströmsforsen Länk till annan webbplats.. Ligger vackert efter Rickleån. Fiskestigen, som går mellan Bruksmuseet i Robertsfors och Klubbens naturreservat, passerar genom naturreservatet. Det finns tre rast- och grillplatser i området.

Skellefteå

Avanäset Länk till annan webbplats.. Naturskönt kust- och skärgårdsområde med vackra klipphällar, sandstränder och naturskog. Som ett litet höga kusten mitt i Västerbotten.

Hedkammen Länk till annan webbplats.. Ljusa, öppna sandtallhedar, rullstensåsar och forntida gravfält möter dig i naturreservatet.

Vitbergen Länk till annan webbplats.. Stort, kuperat bergsområde med urskogsartad skog. Vandringsleder tar dig in i reservatet där det finns ett utkikstorn, vindskydd och en koja att rasta i.

Sorsele

Kvarnbäcken Länk till annan webbplats.. Ligger tätortsnära vid Sorsele. Nära den gamla kvarnen börjar en stig som går genom tallskogen och följer bäckens lopp ner mot Vindelälven.

Liksgelisen Länk till annan webbplats.. Fin skog med urskogskaraktär. Följ stigen till Kåtatjärnen där det finns ett vindskydd. En bilväg går ända fram till reservatet.

Nalovardo Länk till annan webbplats.. Upplev storslagna utsikter från det lättillgängliga lågfjället Nalovardo. En bilväg går ända upp till kalfjället. Härifrån kan du utgå för en vandring uppe på fjället med utsikt över det vida skogslandet, sjöarna i Vindelälvens system och fjällen längst bort i nordväst.

Storuman

Luspberget Länk till annan webbplats.. Tätortsnära vid Storuman. En stig tar dig upp på berget genom urskogsartad skog. Uppe på toppen finns dramatiska klippformationer och stora block. Ett nytt vindskydd och en grillplats finns i reservatet.

Kyrkberget Länk till annan webbplats.. Från parkeringen går en stig till en utkikspunkt. Känslan är svindlande när du når det branta stupet. Det branta berget syns väl från Storumans samhälle och är något av ett landmärke vid Umeälven.

Umeå

Degersjön Länk till annan webbplats.. Finn lugnet vid det stadsnära vildmarksområdet Degersjön. En stig längs sjöns västra sida leder fram till en rastplats med eldstad och bänkar. Det går att cykla från Umeå, sträckan är cirka 1 mil enkel väg.

Lillgodberget Länk till annan webbplats.. Litet reservat nära Umeå med fina hällmarksskogar som är trevliga att besöka. Sumpskogarna i svackorna är ogästvänliga, så håll dig till de öppna tallskogarna på bergets topp. Inga markerade stigar finns.

Stor-Bränntjärnmyran Länk till annan webbplats.. Följ den markerade stigen förbi myrar och genom naturskogar med riktigt gamla granar där långa hänglavar svajar i vinden.

Ström Länk till annan webbplats.. Litet, ganska tätortsnära reservat med gamla barrskogar. Trevligt litet berg med hällar och gamla tallar. Inga markerade stigar.

Vilhelmina

Dainan Länk till annan webbplats.. En ny vandringsled tar dig till byggnadsminnet Dainanäs. Leden är 6 kilometer lång och bitvis ganska krävande. Den är en delsträcka av Urskogsleden. Vid Dainanäs finns Dainanässtugan Länk till annan webbplats. som står öppen för övernattning. Stugan har vedspis, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck.

Vindeln

Vorrberget Länk till annan webbplats.. En stig tar dig upp till toppen där det finns ett vindskydd. Under vandringen får du uppleva varierad gammal naturskog, allt från tät granskog till hällmarkstallskog.

Djupvik Länk till annan webbplats.. Isälvsleden passerar genom reservatet. Här möts du av fin tallskog omgiven av vatten. En rastplats som hör till leden finns just utanför reservatet

Vännäs

Långberget Länk till annan webbplats.. I sluttningarna står granskogen tät, men på toppen av berget öppnar skogen upp sig. Små tallar växer glest på den torra steniga marken. Det finns inga markerade stigar. Långberget gränsar till naturreservatet Orrböle, varifrån det går att nå Långberget.

Åsele

Börtingberget Länk till annan webbplats.. Från Börtingbergstjärnen går en stig upp till bergets topp där det finns en grillkåta. Från toppen har du en fin dag milsvid utsikt över skogslandskapet nedanför.

Bastuklumpen Länk till annan webbplats.. Mäktiga klippor, lövskog och den forsande Lögdeälven. Området har flera vältrampade stigar. Vandringsled och vindskydd finns, men är i dåligt skick. De kommer rustas upp av Länsstyrelsen framöver.

Stor-Almselberget Länk till annan webbplats.. På toppen finns ett brandtorn där du har fin utsikt över det omgivande landskapet. Meselefors skoterklubb har nyligen anlagt en stig upp till toppen av berget från skogsbilvägen söder om reservatet.

Hitta naturreservaten i Naturkartan

I den digitala friluftsguiden Naturkartan hittar du alla länets reservat. Ladda ner appen utan kostnad eller besök webbsidan för att hitta fler utflyktsmål.

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss