Vind i kombination med snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ackreditering: H.M. Konung Carl XVI Gustaf deltar i Jubileumsdagen Umeå 400 år

H.M. Konungen.

H.M. Konungen/HM The King. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Den 22 juni är det på dagen 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. Jubileumsdagen uppmärksammas i form av heldagsfirande på Rådhustorget i Umeå. HM Konung Carl XVI Gustaf deltar i firandet på Rådhustorget, håller ett tal vid jubileumsceremonin, samt besöker Designhögskolan samt Science center Curiosum på Konstnärligt campus under dagen.

Media har möjlighet att följa HM Konung Carl XVI Gustaf vid samtliga programpunkter. Fotofålla kommer att placeras i anslutning till scenen på Rådhustorget.

Föranmälan i form av en ackreditering krävs. Efter genomförd ackreditering skickas ett mer detaljerat mediaprogram ut till de medier som kommer att medverka.

Umeå kommun bjuder in Umeåborna till ett festligt heldagsfirande för alla åldrar. Firandet startar vid lunchtid med vernissage på Kvinnohistoriskt museum och föreläsning av konstnären Maria Persson. På Rådhustorget bjuds det sedan upp till allsång under ledning av den folkkära skådespelaren och komikern Pia Johansson.

Eftermiddagen inleds med konsert av Norrlndsoperans symfoniorkester tillsammans med Sofia Jannok och dirigent Ola Rudner. När musiken tonat ut och klockan slagit 18.00 välkomnas H.M.K Carl XVI Gustaf, representanter för kommunen med flera gäster, upp på scenen för den officiella jubileumsceremonin.

Jubileumsdagen på Umeå kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

Ansök om ackreditering

Ansökan ska senast ske fredag den 17 juni klockan 15.

Kontakt