Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Våld och vårdnad – eller trygghet och barnfrid?

barn står i fönster

Två föreläsningstillfällen med fokus på frågan om förekomst av våld i vårdnadstvister arrangeras i Umeå 13–14 maj samt via webbsändning. Representanter från media är välkomna.

Föreläsningarna arrangeras av Kvinnohusföreningen i Umeå tillsammans med Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun i samarbete med Kvinnohistoriskt museum.

”Våld mot barn är oroande och upprörande, men många domstolar beaktar inte våld när de avgör frågan om vårdnad. Det ökar också risken för eftervåld mot mamman. Hur hanterar vi detta faktum? Hur kan vi förändra?”, säger Gudrun Nordborg från Kvinnohusföreningen i Umeå.

Ett sätt att arbeta för förändring är genom samverkan, något som arrangörerna ofta gör med varandra.

”Vi har alla samarbetat ett flertal gånger kring olika föreläsningar rörande mäns våld mot kvinnor och barn. Det är både berikande och viktigt! Vi arbetar med frågan på olika sätt och tillsammans har vi möjlighet att nå ut till fler än var för sig.”, säger Emma från Kvinnojouren i Umeå.

Datum och tider

Datum: fredag 13 maj
Tid: 14.00-16.00
Plats: Miklagård, Umeå Folkets hus
Webbsändning via Region Västerbottens YouTube-kanal

Datum: lördag 14 maj
Tid: 11.15-12.30
Plats: Kvinnohistoriskt museum, Umeå
Livesändning via Kvinno- och tjejjourens Instagramkonto @kvinnojourenumea

Presentation av föreläsare

Rebecca Lagh – erfaren advokat som driver en brottsoffer- och barnrättsbyrå i Stockholm. Rebecca arbetar med klienter som har varit utsatta för vålds- och sexualbrott.
Rebecka deltar både fredag och lördag.

Åsa Hjertström – utredare Jämställdhetsmyndigheten. På uppdrag av regeringen har Jämställdhetsmyndigheten granskat 814 tingsrättsdomar i mål om vårdnad, boende och umgänge. Deras rapport ”Våld är inget undantag” visar att domstolarna i många fall inte väger in uppgifterna om våld i sina beslut trots att våld ofta är förekommande.
Åsa deltar endast fredag.

Mer information

Vid frågor, kontakta Maria Stefansson, hälsoutvecklare Region Västerbotten, maria.stefansson@regionvasterbotten.se

Kontakt