Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hjälp till att rapportera in vårens ankomst

Tussilago i blom.

Tussilago i blom.

Brukar du notera när den första tussilagon blommar? Eller när musöronen börjar synas på björkarna? Hjälp till att rapportera in vårtecken under Valborgshelgen!

Våren är i full gång på de flesta ställen runt om i landet. Men hur långt har den kommit i Västerbotten? Under Valborgshelgen kan alla som vill rapportera hur långt våren har kommit på Vårkollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där rapporterar man i vilken växtfas, som blomning eller lövsprickning, som exempelvis den första tussilagon befinner sig i.

Med allmänhetens engagemang i att rapportera vårens ankomst så bidrar du till att öka förståelsen för hur klimatet påverkar växterna och vegetationslängden. Vårkollen gör det dels möjligt att studera de förändringar som sker i närtid, men också över en längre tidsperiod.

– Det är ett spännande projekt som projekt som både stora och små kan hjälpa till med. Vårtecken kopplar till hur vi lever och påverkar naturen. Den hjälp vi får från allmänheten med att rapportera in vårtecken är guld värd. Varje liten knopp och lövsprickning är en viktig bit i pusslet vi lägger om hur klimatförändringarna påverkar vår natur, säger Erik Owusu-Ansah, miljöövervakare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Tillsammans med Svenska fenologinätverket driver Länsstyrelsen i Västerbotten projektet Naturens kalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats. I Naturens kalender samlas observationer av vårtecken, hösttecken och allt som sker i vår flora däremellan. Genom att notera till exempel lövsprickningen, lövfällningen eller när blåbären mognar är det möjligt att övervaka effekterna av klimatförändringar på vår natur. Som medborgare gör du en stor tjänst genom att rapportera dina vårobservationer!

Kontakt