Vind i kombination med snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Har du mördarsniglar
på tomten? Boka ett hembesök med snigelsökande hund

Vit-brun långhårig hund som sitter på gräs.

Hunden Kraja är tränad att hitta mördarsniglar och deras ägg.

Den invasiva främmande arten mördarsnigel sprider sig i Västerbotten. Länsstyrelsen erbjuder nu kostnadsfri rådgivning om bekämpning. Till vår hjälp har vi ett specialtränat hundekipage som letar upp både sniglarna och deras ägg.

Under våren och sommaren 2022 erbjuder Länsstyrelsen fastighetsägare i länet ett gratis hembesök av hundförare Eva-Karin Sjödin och hennes hund Kraja. Vid besöket tar vi reda på var sniglarna håller till och var de gömmer sina ägg. Vi ger tips om hur mördarsniglarna bäst bekämpas och hur tomten kan göras mer ogästvänlig för dem.

Snigelsökande hund en effektiv metod

De senaste två åren har Länsstyrelsen bekämpat mördarsnigel med hjälp av specialsökande hund. Metoden är effektiv eftersom hunden kan hitta äggsamlingar, vilket innebär att man får bort arten redan i äggstadiet.

"Nu vill vi sprida erfarenheterna som hundekipaget samlat på sig de senaste åren. Vi tror att det här är ett bra sätt att stötta fastighetsägarna, alla som fått in arten på sin tomt behöver hjälpa till i bekämpningsarbetet", säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Sprider sig snabbt

Länsstyrelsen får in allt fler rapporter om mördarsniglar i länet och arten finns nu konstaterad i fem av Västerbottens kommuner.

Mördarsnigeln är känd för att kunna orsaka stora skador på odlingar. Den har hög förökningsförmåga och kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid. Spridningen sker framför allt av människor när vi flyttar jord och plantor mellan olika platser.

Närbild på brun snigel utan skal.

Mördarsnigel.

Det här kan du göra själv

Det finns mycket information på webben om mördarsniglar och hur de bäst bekämpas. Tålamod och intensiv bekämpning under framför allt vår och försommar är viktiga faktorer i kampen mot sniglarna. Att inte sprida dem vidare är också mycket viktigt.

"Var noga med att inte ge bort växter, jord eller kompostmaterial om du vet att du har mördarsniglar i din trädgård. Tala om för dina grannar att snigeln finns i området så att grannarna kan vara uppmärksamma på eventuell spridning", säger Linda Backlund.

Anmälan har stängt

Anmälan för hembesök var öppen under våren och sommaren 2022. Vi har inte möjlighet att ta emot fler anmälningar nu.

Kontakt