Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Olagligt utplanterade signalkräftor hotar flodkräftan

Signalkräfta.

De senaste hundra åren har flodkräftan minskat med 97 procent i Sverige. Det största hotet är olaglig utplantering av signalkräfta som sprider kräftpest. Därför uppmanar Länsstyrelsen allmänheten att inte sätta ut signalkräftor.

Förra året drabbades Indalsälven i Västernorrland av kräftpesten efter en olaglig utplantering av signalkräfta, vilket resulterat i att flodkräftorna i området dött ut.

– Många flyttar signalkräftor av ren okunskap och vet inte vilka konsekvenser det får. Andra flyttar kräftorna medvetet för att de tror att signalkräftan ger bättre fiske, med det finns inga belägg för det. Dessutom är chansen för signalkräftan att etablera ett bestånd så långt norrut som i Västerbotten obefintlig, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västerbotten.

Signalkräftan är bärare av kräftpest, och tar med sig sjukdomen till sitt nya vattendrag. Flodkräftan saknar motståndskraft mot kräftpest och dör om den smittas.

Redskap kan sprida kräftpest

Kunskapen om att signalkräftan sprider smitta ökar, men färre vet att även kläder, redskap och båtar kan sprida kräftpest mellan sjöar och vattendrag.

– Många tänker inte på att allt som har varit i ett smittat vatten är en potentiell smittokälla. Det gäller att tänka till om man flyttar båtar och fiskeredskap. Även mindre uppenbara saker som stövlar och vadarbyxor kan sprida kräftpest mellan vattendrag, säger Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammet för hotade arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Kräftpesten är mycket känslig för uttorkning. Genom att desinficera och torka kläder, stövlar och fiskeredskap kommer man därför långt. På samma sätt behöver båten desinficera och ha legat på land och blivit helt torr, även i småskrymslena, innan den flyttas för att undvika ofrivillig spridning av sjukdomen.

– Kom även ihåg att betesfisk från smittade vatten kan sprida smitta. Ska du flytta betesfisk så in i frysen med den innan den används. Genom att tänka till före kan vi få njuta av båtturer, fiske och svenska flodkräftor på kräftskivan även i framtiden, säger Malin König

Illegal utplantering förekommer i Västerbotten

Det börjar bli bråttom om flodkräftan ska gå att rädda. Hittills har Västerbotten varit relativt förskonat från signalkräftor, men illegal utplantering förekommer. En sådan utplantering var troligen orsaken till utbrottet av kräftpest i Umeälven 2011, vilket ledde till att i princip hela beståndet av flodkräftor slogs ut. Det blir inte heller något nytt kräftbestånd på länge då signalkräftan kan överleva i uppemot 20 år. Under den tiden dör alla flodkräftor som de kommer i kontakt med.

– Fler utbrott kan leda till att flodkräftan snart är ett minne blott i Västerbotten, vilket vore en stor förlust både biologiskt och kulturhistoriskt, säger Malin König.

Frågor och svar om den nya lagstiftningen för fiske av signalkräfta på Havs- och vattenmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats.

Signalkräftan är en invasiv art

Signalkräftan klassades som en invasiv främmande art 2015 vilket innebär att det är förbjudet att hantera, sälja, köpa eller tranpostera levande signalkräftor inom EU. Om du upptäcker signalkräfta i naturen, rapportera ditt fynd på www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats..

Kontakt