Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tillfälligt förbud mot att stanna och parkera på del av Vildmarksvägen i Stekenjokk

Mellan 6 juni och 15 juli är det förbjudet att stanna och parkera efter en cirka fem kilometer lång sträcka av Vildmarksvägen. Länsstyrelsens förbud syftar till att trafiken ska flyta bättre och att flyttande och kalvande renar ska få lugn och ro.

Karta över sträckan där det är förbjudet att stanna och parkera samt parkeringsplatserna.

Klicka för större kartbild.

Det finns två öppna parkeringar, Stekenjokk- och Tjåkkolaparkeringen, där det går bra att stanna. Sträckan är väl skyltad med information om vad som gäller.

Efter den 15 juli har snömängden minskat och trafiken förväntas vara lugnare. Då har också de flesta renarna passerat genom området och kalvningsperioden är över.

Polis- och utryckningsfordon, fordon för väghållning, fordon i samband med renskötsel och fordon behöriga för tillträde till Stekenjokk gruvområde är undantagna från förbudet.

– Vi är glada att kunna fatta det här beslutet och tror att det både ska underlätta och ge tydlighet för rennäringen såväl som för besökare. Det är under alla omständigheter viktigt att betona det egna ansvaret så att besökare verkligen använder de angivna parkeringsplatserna och även försöker sprida ut sina besök i tiden, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Kontakt