Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt samarbete mellan Västerbotten och Karelen

Landshövding Helene Hellmark Knutson och Regionråd Rickard Carstedt undertecknade vid en digital ceremoni på länsresidenset torsdag den 26 januari ett nytt protokoll som innebär att samarbetet med den ryska republiken Karelen fortsätter under perioden 2021–2027.

Republiken Karelen representerades av guvernör Artur Parfenchikov.

- Vi har ett utvecklat samarbete mellan vänorterna. Fem orter i Västerbotten samarbetar med olika inriktning med fem orter i Karelen. Det har pågått länge. Umeå och Petrozavodsk firade 40-år av samarbete härom året. Vår målsättning är att det intensifieras mellan alla vänorter, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten.

Samarbetet 2021–2027 bygger på tre fokusområden: Hållbar social, ekonomisk och miljömässig utveckling i våra respektive regioner.

Sedan 1998 har Västerbotten och Karelen ett gemensamt kontor Swedish Karelien Business and Information Centre (SKBIC) i Petrozavodsk.

Landshövding Helene Hellmark Knutson passade också på att under samtalet med guvernören Parfenchikov gratulera till 100-årsjubileet av republiken Karelen.

Kontakt