Aktuella vädervarningar i Västerbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftslivets år 2021 är igång!

Landshövding Helene Hellmark Knutsson i skidspår

Landshövding Helene Hellmark Knutsson i skidspåret.

Fredag 22 januari är det officiella startdatumet för Luften är fri – Friluftslivets år. Det är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv och syftar till att fler ska prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta.

– I Västerbotten har vi fantastiska möjligheter till friluftsliv. Nu vill vi vara med och lyfta friluftslivets positiva värden så fler förstår hur viktigt friluftslivet är för individen och samhället i stort, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.

Ett ökat intresse för friluftsliv ger möjlighet till fler jobb på landsbygden, bland annat inom naturturism och upplevelser. Dessutom vet vi att friluftslivet har stor inverkan på folkhälsan eftersom det lockar till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering.

Ska sänka trösklarna för friluftsliv

Luften är fri – Friluftslivets år leds av Svenskt Friluftsliv Länk till annan webbplats. med stöd av Naturvårdsverket. Det handlar om att få fler personer att vara ute i naturen och prova friluftsliv, för att sedan fortsätta. Projektet ska även öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

– Projektet ska bidra till att sänka trösklarna och visa på att friluftsliv är för alla. Många tror att friluftsliv bara innebär stora skogar och fjällvidder som kräver dyr utrustning. Men en stor del av friluftslivet och utevistelsen sker den vardagsnära naturen, exempelvis i parker och grönområden. Det är ofta både kostnadsfritt och enkelt att ta sig ut, säger Mikael Pettersson, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Din förening kan vara med och ordna aktiviteter

– Under 2020 ökade intresset för friluftsliv stort, vilket vi tror och hoppas kommer att fortsätta. Vi uppmuntrar föreningar och kommuner att under Friluftslivets år bjuda in personer med liten naturvana till befintliga aktiviteter och gärna också ta fram nya aktiviteter, säger Mikael Pettersson.

Alla organisationer kan vara med och ordna friluftsaktiviteter under flaggen ”Luften är fri”. Det kan vara både stora och små arrangemang. På hemsidan för Luften är fri Länk till annan webbplats. finns en aktivitetskalender där alla kan lägga till aktiviteter. Varje månad kommer att ha olika teman för att belysa friluftslivets olika delar. I februari är temat friluftslivsinspiratör och för mars är det friluftskompis.

Landshövdingestafetten

Göran Enander, landshövding i Uppsala, har uppmanat alla landshövdingar att delta i en stafett i friluftslivets tecken. Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson har antagit utmaningen och kommer under året att besöka Nydala i Umeå och Ammarnäs för att uppmärksamma friluftslivet.

Mer om landshövdingestafetten Länk till annan webbplats.

Nationell invigning

Friluftslivets år invigs officiellt fredag 22 januari 12.00 med ett webbinarium där projektet presenteras.

Mer om invigningswebbinariet Länk till annan webbplats.

Kontakt