Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

​Lokal mat i länets skolor under SEE-veckan

Idag måndag den 14 september startar SEE Hållbarhetsvecka. Under hela SEE-veckan genomförs arrangemanget Lokal mat i skolan.

Högstadieelever serveras under valfri dag lunch med lokalproducerade produkter och får samma dag möjlighet att tillsammans med pedagoger diskutera var maten producerats och vad det betyder för bland annat kvalité, minskad klimatpåverkan och arbetstillfällen i länet.

Arrangemanget sker inom ramen för Matkompassen – mer mat från Västerbottenlänk till annan webbplats som drivs av Länsstyrelsen Västerbotten i samverkan med aktörer i länet. Som stöd för samtalen mellan elever och pedagoger har Länsstyrelsen tagit fram filmen Maten på faten – spelar det någon roll vart maten kommer ifrån? samt en utarbetad lärarhandledning. 

– Att låta unga prova på lokalproducerad mat och samtidigt diskutera med sina lärare om värdet av hållbar konsumtion och produktion av livsmedel är en mycket viktig del i byggandet av det hållbara samhället. De unga är framtidens konsumenter i allra högsta grad och förhoppningsvis kommer några av dem också att vara våra framtida livsmedelsproducenter, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.

– Att tidigt få upptäcka matglädje är också viktigt för att öka våra barns och ungas välmående och hälsa. På det sättet väver vi ihop alla tre aspekter på ett hållbart samhälle: ekologiskt, ekonomiskt och socialt, avslutar Helene Hellmark Knutsson. 

Kontakt