Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Delta i medborgarforskning om hälsofrämjande natur

Registrera din upplevelse av ett naturområde i Naturhälsokartan. Du behöver inte logga in eller ladda ner någon app för att använda kartan.

Att vi mår bra av att vara i naturen är väl belagt, men i vilken typ av natur och på vilka platser mår vi som bäst? Det vill det svensk-finska projektet Nordic Nature Health Hub ta reda på genom Naturhälsokartanlänk till annan webbplats, en ny webbaserad applikation.

– Nu vill vi ha hjälp av privatpersoner för att hitta den mest hälsofrämjande naturen. Genom att rapportera hur du upplever ett område bidrar du till att bygga upp kunskapen, säger Julia Pettersson, projektsamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Kombinera utflykten med att bidra till studie

Ta en paus i naturen och reflektera över hur platsen påverkar din hälsa. I Naturhälsokartan kan du sedan registrera din upplevelse.

Genom att klicka på smiley-symbolen högst upp i kartan öppnas ett formulär där du kan lämna ditt svar. Du behöver inte logga in eller ladda ner någon app för att använda kartan.

Med hjälp av de inkomna rapporterna kan projektet sedan göra analyser för att hitta den mest hälsofrämjande naturen i vårt landskap.

Hitta nya smultronställen

I Naturhälsokartan kan du förutom att registrera egna platser även se andras rapporter. Dessutom finns information som hjälper dig att hitta ut i naturen så som stigar och leder, skyddad natur, vindskydd och badplatser. Inom kort kommer även en karta med information om var de mest hälsofrämjande områdena kan finnas. Kartan kommer att uppdateras efterhand när vi får in mer kunskap från användare.

Kan användas som planeringsunderlag

Det material som publiceras på Naturhälsokartan kan användas av privatpersoner och hälso- och naturföretagare för att hitta hälsofrämjande platser i naturen. Det kommer även att kunna användas som planeringsunderlag för till exempel kommuner, föreningar eller andra aktörer med verksamheter i skog och mark.

Mer om Nordic Nature Health Hub

Projektet har som målsättning att göra det enkelt att använda forskningsbaserad kunskap om naturens hälsofrämjande egenskaper, samt hitta kurser och utbildningar. Projektets verktyg, applikation, karta och guidebok kommer att underlätta mer hållbara och hälsofrämjande naturvistelser.

Projektområdet är Västerbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten. Huvudfinansiär är EU Interreg Botnia-Atlantica och medfinansiärer är Region Västerbotten och Österbottens förbund.
Mer om projektetlänk till annan webbplats

Direktlänk till Naturhälsokartanlänk till annan webbplats

Kontakt