Publiceringsdatum: 5 september 2019

Senast uppdaterad: torsdag 5 september, 15.05

Landshövdingen deltar i Umeå Smakfestival

På Rådhustorget i Umeå pågår Umeå Smakfestival under fyra dagar, 5–8 september. Temat Gott för både hjärta och mage anspelar på att mat och dryck både är bra för den som äter den och för den jord och natur som finns i Västerbotten. Landshövding Magdalena Andersson deltar i ett samtal om mat från Västerbotten på fredag klockan 11.00.

Festivalens andra dag, fredag den 6 september, inleds med ett frukostmöte för att inspireras av varandra och hitta nya samarbetsmöjligheter. Gästföreläsare är Ulrika Brydling som jobbat inom restaurangbranschen i över 20 år, drivit egna restauranger, tävlat i matlagning och hållit föreläsningar och utbildningar inom matlagning. Ulrika, uppvuxen i Vindelgransele i Västerbotten, föreläser också på ämnet hållbar och ekologisk matlagning.

Länsstyrelsen presenterar sedan arbetet inom ramen för Matkompassen - ett samarbetsprojekt i linje med livsmedelsstrategins intentioner och målsättningar. Projektet ska bidra till att skapa förutsättningar för ökad sysselsättning och nya jobb på landsbygden inom livsmedelsområdet.

Några av Västerbottens småskaliga livsmedelsproducenter kommer att ta med sig lokala produkter som Ulrika Brydling sedan kommer att använda för att laga lunch av. Parallellt med matlagningen, med start klockan 11.00, kommer ett samtal på temat mat från Västerbotten att äga rum där landshövding Magdalena Andersson deltar.

Matkompassen – mer mat från Västerbotten

För småskaliga livsmedelsföretagare  https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/matkompassenlänk till annan webbplats

För konsumenter www.matkompassen.infolänk till annan webbplats

Kontakt