Publiceringsdatum: 3 maj 2019

Senast uppdaterad: fredag 3 maj, 08.51

På måndag startar Krisberedskapsveckan!

För tredje året i rad satsar Länsstyrelsen Västerbotten och kommunerna i länet på att förstärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser i samband med Krisberedskapsveckan 6–12 maj. I år blir det särskilda aktiviteter för att nå unga mellan 13 och 19 år.

Kampanjen Krisberedskapsveckan genomförs runtom i landet för att få människor att reflektera över hur samhällskriser kan vända upp och ner på vår vardag och om vikten av att ha en hemberedskap. I år riktar kampanjen särskilt in sig på unga, 13–19 år, för att bland annat öka medvetenheten om hur kriser kan påverka samhället och individen. Länsstyrelsen har, i samarbete med kommunerna i länet, tagit fram en film riktad mot målgruppen unga. Den kommer under veckan att exponeras i sociala medier, i bioreklam och på reklamplatser.

Kampanjen Krisberedskapsveckan, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom, ska få fler att reflektera över hur de kan påverkas av olika kriser, ytterst krig, men också få fler att skaffa sig en bättre hemberedskap.

Runt om i länet kommer flera aktiviteter att genomföras. Här är några exempel:

  • Skellefteå: Arrangemang i Bolidens Folkets Hus om samhällsskydd, beredskap och hemberedskap. Distribution av broschyren "Om olyckan är framme" till samtliga hushåll.
  • Umeå: Föreläsningsserie om informationspåverkan och personlig säkerhet. Tre föreläsare. Umeå universitet. Kommunen informerar kort, delar ut faktablad.
  • Vilhelmina: Samarbete med affärer som ställer fram produkter för krislåda. Film på tv-skärmar på Folkets hus samt bioreklam. Bokmonter på biblioteket. Ett avsnitt om krisberedskap i kommunens podcast.
  • Åsele: Räddningstjänsten är på plats på högstadiet, Coop och Ica Plus och möter elever, och kunder där man visar filmer, diskuterar. Material om krisberedskapsveckan finns till allmänheten på bibliotek, simhall, kulturhuset och kommunhuset. Affischering.
  • Vännäs: Kommunen och Civilförsvarsförbundet håller HLR-utbildning för föreningar.

Aktiviteter i Västerbottens län under KrisberedskapsveckanPDF

Beredskapsdagen 11 maj

Krisberedskapsveckan avslutas med Beredskapsdagen på Rådhustorget och Renmarkstorget i Umeå. Beredskapsdagen arrangeras för att vi ska få möjlighet att bättra på kunskapen om hur vi, enskilt och gemensamt, ska agera för att hantera olika krissituationer. Medverkar gör bland andra Försvaret, Polisen, Försvarsutbildarna, Missing People, Röda Korset, Umeå kommun och Länsstyrelsen.

#krisberedskapsveckan
#krisberedskapsveckanvbtn

Kontakt