Publiceringsdatum: 26 april 2019

Senast uppdaterad: fredag 26 april, 10.14

Varning för snabbt smältande isar i fjällen

De senaste dagarnas varma väder har försämrat isarna i fjällen. Tänk på att läget snabbt kan förändras vid en överfart där du nyligen har åkt.

Kungsleden vid Syterstugan 25 april. Svärfarbäcken är besvärlig just nu då vattnet rinner ovanpå isen. Det innebär att leden är svår att följa mot Tärnasjön om man kommer från Hemavan. Hängbron som finns där klarar en skoter men är inte anpassad och tänkt som en del av skoterleden.

Förutom vattenflöden och vakar kan den snabba snösmältningen orsaka isproppar i vattendrag. När de släpper finns risk för snö- och slasklaviner som kan översvämma färdstråk.

De plogkäppar som satts ut för att komplettera kryssmarkeringar på leder börjar nu tas in, även om det fortfarande är mycket snö kvar på vissa ställen.

Leden från Umasjö till Tärnasjön är riktigt besvärlig då vatten från Jirebäcken skär av leden på flera ställen. Bilden är tagen 25 april.

Tänk också på att många hängbroar byggts för vandrare och skidåkare i första hand, även om de dimensionsmässigt bär en skoter. Hängbroar bör bara användas för skotertrafik i undantagsfall.

Kontakt