Publiceringsdatum: 3 september 2018

Senast uppdaterad: måndag 3 september, 15.35

"Vi hade aldrig kunnat göra det här utan Klimatklivet"

Rickard Gustafsson, ordförande i samfälligheten Lekatten

Nu är det återigen dags att söka pengar från Klimatklivet. Rickard Gustafsson från samfälligheten Lekatten i Umeå ger tips om vad man kan tänka på.

Mellan den 27 augusti och 27 september kan alla som inte är privatpersoner - exempelvis företag och föreningar - söka investeringsstöd för att minska sina koldioxidutsläpp. Det medför också goda möjligheter att spara pengar på sikt. Samfälligheten Lekatten i Umeå har tidigare fått medel. De har satt in 25 laddboxar i garagen, för att möjliggöra för de boende att skaffa elbilar.

- Som vi hade det tidigare fanns inte möjligheten. El-leveransen till våra garage var inte dimensionerad på det sättet - hela längan delade på en säkring på 10 ampere, säger Rickard Gustafsson, som är ordförande.

Samfälligheten har dragit elen så att alla husägare får tre säkringar, en till den nya laddboxen inne i garaget, en till motorvärmaruttaget utomhus, och även till ett extra eluttag i garaget. Sedan betalar alla medlemmar utifrån sin personliga elkonsumtion, som läses av i en mätare.

Hittills har två av de boende skaffat hybridbilar och andra som är på gång att byta bil kommer förbi Rickard för att fråga och diskutera.

Hade ni kunnat göra det här utan bidrag från Klimatklivet?

- Nej, det hade vi inte. Det hade blivit en för stor investering. Söka pengar från Klimatklivet är en bra möjlighet att kunna bidra till att minska koldioxidförbrukningen, men vi har även ökat värdet på våra hus. När man ska sälja sin bostad, kan man locka med att det finns en färdig laddbox till en elbil.

Vill du och din förening också söka stöd för att sätta in laddstolpar eller laddboxar? Här kommer några tips från Rickard Gustafsson:

  • Börja prata om det i föreningen. Det är bra att få en bred opinion bakom sig, så att man känner att det är nåt som man gör tillsammans och att det gynnar alla.
  • Anlita en integratör som vet vilken utrustning som ska väljas och hur den ska ställas in. Att gå till en vanlig elfirma kräver att du själv redan vet vilken utrustning det ska vara för att den ska vara godkänd, utifrån de krav som ställs från Naturvårdsverket. Ett misstag här kan kosta mycket pengar att åtgärda i efterhand.

Företagare: Läs mer här om hur du söker klimatinvesteringsstöd

Förening: Läs mer här om hur du söker klimatinvesteringsstöd

Kommun och landsting: Läs mer här om hur du söker klimatinvesteringsstöd

Jordbrukare: Läs mer här om hur du söker klimatinvesteringsstöd


Kontakt