Publiceringsdatum: 31 augusti 2018

Västerbotten värd när myndighetschefer från Norden besöker länet

Landshövding Magdalena Andersson är värd för årets upplaga av Governors of the North, det tillfälle då myndighetscheferna för Sveriges två nordliga länsstyrelser, Norges motsvarigheter från Fylkesmannen i Nordland, Finnmark och Troms samt de finländska myndighetscheferna från Regional State Administrative Agency träffas och utbyter erfarenheter.

Governors of the North äger rum den 4 – 5 september.

Företagsbesök och strategisk utveckling

Onsdag morgon inleds med ett besök vid Sävar såg. Därefter reser delegationen vidare till Skellefteå. I Skellefteå väntar en presentation om de strategiska utvecklingsområdena i kommunen med fokus på hållbar utveckling. Etableringen av företaget Northvolt är en viktig del i detta och gästerna får ta del av hur arbetet med etableringen går till.

Efter lunch besöker delegationen pilothuset Zero Sun, en modern villa som är självförsörjande på solenergi även under den mörka årstiden. Eftermiddagen avslutas med en rundvandring och förevisning av Skellefteås nya skola Morö Backe helt i massivträ från skogen runt Bygdsiljum och tillverkad av Martinsons.

Under torsdagen står den strategiska utvecklingen i de nordliga delarna av Europa i fokus. Ett besök vid Konstnärligt Campus och Sliperiet avslutar programmet.

Programpunkterna vid Sävar såg, Skellefteå kommun, Northvolt, Zero sun, Morö Backe samt Sliperiet är öppna för media.

Kontakt