Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Replik på replik: Länsstyrelsen Västerbotten slarvig med fakta

Svar på replik om den olovligt uppförda stugan vid Stenträsket i Storumans kommun.

I inlägg i Västerbottens-Kurriren den 14/5 länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstermenar en skribent att Länsstyrelsen förnekar att platsen, för den tidigare omdiskuterade olovligt uppförda stugan vid Stenträsket, historiskt skulle ha inrymt en kåta.​

Det Länsstyrelsen har sagt är att när Gimvalls stuga uppfördes fanns inga rester kvar av någon gammal kåta.

Om skribenten läst ordentligt och inte så slarvigt så står det i vår artikellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

"Det finns i Norr­lands inland och fjälltrakter hundratals platser där det en gång i tiden stått en kåta, koja eller stuga. Dessa har under delar av vår historia använts för olika verksamheter……. För de allra flesta torde det vara självklart att om man vill uppföra nya byggnader på sådana platser behövs det någon form av tillståndsprövning."

Vi känner väl till projektet från 1999 som handlade om att restaurera eller rekonstruera (då inga lämningar finns kvar) ett tjugotal tidigare byggnader (hus, kåtor, njallas, hölador, etc) i ett begränsat område kring Gardsjönäs samt starta olika former av upplevelseturism. Något enstaka av byggena genomfördes.

De tänkta byggena låg såväl inom som utanför reservat, någon nära väg och de flesta i väglöst land. Flera av dessa byggnationer skulle i en byggprövning, av olika skäl, ha nekats tillstånd.

Länsstyrelsen har haft och har även fortsättningsvis som en, av många uppgifter att lämna medel till olika typer av utvecklingsprojekt. Det kan vara företagsstöd, bygdemedel eller annat. Många gånger under åren har exempelvis medel gått till fina samiska kulturmiljöprojekt.

Det är naturligtvis underförstått att alla dessa beslut alltid förutsätter att man för genomförandet av projekten har andra nödvändiga tillstånd – allt annat vore mycket märkligt!

Björn Jonsson, Naturvårdsdirektör

Kontakt