Rättighetsnätverket: Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet

Hur kan vi säkerställa alla människors rättigheter i Västerbotten? Övergripande tema denna gång är rätten till liv, frihet och personlig säkerhet.
Vi möts för erfarenhetsutbyte, kompetenshöjning och för att få verktyg för hur var och en, och vi tillsammans kan stärka varandra och våra frågor i länet. Välkommen, du behövs!
Delta i Rättighetsnätverket och främja trygghet för alla i Västerbotten
Vi varvar föreläsningar, panelsamtal och gruppdialoger kring det övergripande temat "Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet". Vi får inspiration och verktyg för att stärka var och ens möjlighet att göra skillnad i sin egen verksamhet, inom det övergripande temat, samt belyser och diskuterar möjligheter och utmaningar kring samarbete mellan organisationer.
Rättighetsnätverket genomförs 2 gånger per år, senaste tillfället var i maj, och riktar sig till dig inom offentlig sektor och civilsamhälle som arbetar med rättighetsfrågor, jämställdhet och/eller integration i din yrkesroll eller i ditt uppdrag.
Rättighetsnätverket möjliggör för dig att träffa personer i ett brett sammanhang både inom offentlig sektor och civilsamhället där det gemensamma är att alla har uppdrag som berör rättigheter. I anslutning till Rättighetsnätverket genomförs vid varje tillfälle träffar inom specifika uppdrag, denna gång lägger vi fokus på integration och nationella minoriteter.
Övergripande upplägg (du kan delta på hela programmet eller valda delar):
- 15 oktober förmiddag: Regional integrationsträff – för dig i kommun, civilsamhälle och myndighet som arbetar med nyanlända, personer med tillstånd enligt massflyktsdirektivet, ensamkommande barn och/eller asylsökande (anmälan görs nedan).
- 15 oktober eftermiddag: Rättighetsnätverket: Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet (anmälan görs nedan).
- 16 oktober förmiddag: Fortsättnig Rättighetsnätverket: Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet (anmälan görs nedan).
- 16 oktober eftermiddag: Regionala barnrättsgruppen – för dig i kommun, civilsamhälle, region eller myndighet som är barnrättsstrateg, har uppdrag som rör barn och eller är intresserad av barnrättsfrågor (anmälan görs nedan).
För vem?
Västerbottens Rättighetsnätverk riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet eller integration. Du kanske är politiker, chef, tjänsteperson, handläggare, strateg eller ideellt engagerad? Du kanske arbetar i offentlig sektor, inom näringslivet, i en organisation, som social entreprenör, i ett trossamfund eller i en förening? Oavsett om du redan ingår i något av Länsstyrelsens nätverk eller inte, är du varmt välkommen att delta.
Vilka vill du träffa på nätverket?
Inbjudan till Rättighetsnätverket skickas ut brett i hela länet. Men vi vet också att det ibland behövs att information kommer från andra håll. Sprid gärna inbjudan vidare i din egen organisation och i dina nätverk. Berätta också för andra att du ska delta och kanske hittar du någon du kan samåka med.
Vad ingår?
Länsstyrelsen står för fika, lunch, middag och övernattning för de som behöver det mot en kostnad på 250 kronor/person. Vid sjukdom eller avanmälan efter sista anmälningsdag återbetalas inte konferensavgiften. Anmälan är bindande, men kan överlåtas till annan person. Vid uteblivit deltagande kommer vi att fakturera 500 kronor/deltagare.
Inbetalning sker till bankgiro 5050-8720 och betalningen ska märkas med Rättighetsnätverk Lycksele. Om det efterfrågas ett organisationsnummer för Länsstyrelsen Västerbotten är det: 202100-2460.
Vissa delar av nätverket kommer vara möjligt att delta på digitalt, men inte alla delar. Mer information om det kommer senare.
Möjlighet att ses i särskilda sakfrågor
Innan lunchen dag 1 och efter lunchen dag 2 erbjuds möjlighet för våra specifika grupper att ses fysiskt för att prata om sina sakfrågor och aktuella frågor inom området. Denna gång träffas de som arbetar med integrationsfrågor och nationella minoriteter i Västerbotten. Vid nästa träff är det istället andra uppdrag som kommer få möjlighet att ses fysiskt.
- Den 15 oktober klockan 8.30–12 träffas representanter inom kommun och civilsamhälle som arbetar med integration för att nätverka, diskutera aktuella frågor och samverka. Läs mer här: Regional integrationsträff
- Den 16 oktober klockan 13–15 träffas barnrättsgruppen för att nätverka, diskutera aktuella frågor och samverka. Läs mer här: Regionala barnrättsgruppen
Inom kort kommer du hitta mer information och program för detta längre ned, i fliken: Fokus på integration och nationella minoriteter.
För den som inte har möjlighet att delta på plats, finns under dessa träffar möjlighet att delta digitalt.
Arrangörer
Träffen arrangeras av Länsstyrelsen Västerbotten tillsammans med Bris, Storumans kommun och Vilhelmina kommun.
Anmälan öppnar i slutet av augusti.
Kontakta oss gärna om du är intresserad eller vill veta mer. Nedan hittar du lite mer information om vad det innebär att vara medarrangör.
Rättighetsnätverket i Västerbotten bygger mycket på medskapande. Tillsammans kan vi identifiera gemensamma utmaningar och hitta möjliga lösningar på dessa som vi tillsammans kan arbeta med.
Kanske det viktigaste; Att vara medarrangör eller samverkanspart i arbetet med Rättighetsnätverket, måste såklart ta hänsyn till er egen kapacitet just nu, både vad gäller tid och resurser. Vi tänker oss att en kan vara medarrangör på många olika sätt och att det är upp till er och er organisation att avgöra vad just er insats kan vara. Men det skulle till exempel kunna handla om:
- Finnas med i en planeringsgrupp och/eller vara bollplank – antingen via kontinuerliga möten, via mejl alternativt telefon (helt enkelt det som passar er bäst).
- Sprida information och inbjudan i era nätverk – då vi vet att ni har väldigt fina sådana på många plan och att det kan ha stor effekt att det kommer till fler som vi kanske inte når, men som är viktiga att inkludera och bjuda in till nätverket.
- Möjlighet att såklart bidra med egna föreläsningar, workshop eller teman till innehåll – men också att tipsa om bra föreläsare, metoder eller liknande.
- Det är inte nödvändigt att bidra med vare sig pengar eller någon större del arbetstid om en inte har möjlighet till det – för oss är det guldvärt om vi till exempel kan få bolla saker med er via mejl om det är den möjligheten som ni ser kan finnas.
- Att göra saker tillsammans mellan flera organisationer är både viktigt och utvecklande, men framför allt roligt. För vår del är det också en viktig del i att vi ska skapa innehåll som är relevant för våra målgrupper. Dessutom blir det också något som ni kan använda som ett exempel på regional samverkan inom er egen verksamhet (om en har sådana mål, krav eller liknande).
Länsstyrelsen Västerbotten arbetar bland annat med olika regeringsuppdrag inom integration, mänskliga rättigheter, jämställdhet och folkhälsa. Genom åren har Länsstyrelsen sammankallat ett antal olika nätverk eller forum där länets tjänstepersoner, handläggare, strateger, chefer och frivilligarbetare har kunnat mötas inom sitt område och för att Länsstyrelsen ska kunna fånga upp lokala inspel, få kännedom om målgruppernas behov och ta del av goda exempel att sprida. Ett återkommande önskemål har varit att slå ihop olika nätverk. Frågorna hänger samman, ofta arbetar handläggare med flera frågor och det blir mer effektivt att träffas och diskutera frågorna gemensamt.
Hösten 2023 startade vi Rättighetsnätverket under Delaktighetsveckan. Ett 20-tal personer från 13 olika verksamheter och kommuner i länet var med och började utforska möjligheterna för ett länsgemensamt rättighetsnätverk. Länsstyrelsen står för inbjudan men träffarna utformas i samråd med andra aktörer som är med i nätverket.
Rättighetsnätverket inrymmer i dagsläget frågor inom följande områden: mänskliga rättigheter, Agenda 2030, barnrätt, funktionsrätt, nationella minoriteter, personligt ombud, nyanlända, asylsökande, ensamkommande barn och jämställdhet.
Program (kan komma att uppdateras):
15 oktober - dag 1
9.45-12.00 Regional integrationsträff (mer information kommer inom kort hittas i nedan)
12–13 Lunch
13.00-17.00
- Välkomna
- Rätten till liv, frihet och personlig säkerhet - vad innebär det? – Länsstyrelsen Västerbotten
- Workshop
17.00 Avslut dag 1
18.00–20.00 Middag och aktivitet
16 oktober - dag 2
8.30-12.00
- Välkomna till dag
- Heidi Andersson
12.00 Avslut
12–13 Lunch
13-15 Regionala barnrättsgruppen (se mer information nedan)
15 oktober - en regional integrationsträff
För dig i kommun, civilsamhälle och myndighet som arbetar med nyanlända, personer med tillstånd enligt massflyktsdirektivet, ensamkommande barn och/eller asylsökande
Programmet uppdateras inom kort.
Se även: Regional integrationsträff | Länsstyrelsen Västerbotten (lansstyrelsen.se)
Anmälan görs nedan.
16 oktober - den regionala barnrättsgruppen
För dig i kommun, civilsamhälle, region eller myndighet som är barnrättsstrateg, har uppdrag som rör barn och eller är intresserad av barnrättsfrågor.
Programmet uppdateras inom kort.
Se även: Regionala barnrättsgruppen | Länsstyrelsen Västerbotten (lansstyrelsen.se)
Anmälan görs nedan.
- Var:
- Lycksele.
- Kostnad:
- 250 kronor/person.
- Sista anmälningsdag:
- 30 sep 2025
Kontakt
-
Rebecka Örnbjär
Strateg mänskliga rättigheter och barnrätt
Telefon 010-2254333
-
Therese Bjursell
Strateg funktionsrätt och demokrati
Telefon 010-2254322
-
Inga-Lill Nordström
E-post till Inga-Lill Nordström
Telefon 010-2254346
-
Lilian Sahlin
Handläggare
Telefon 010-2254510
Länsstyrelsen Västerbotten
Telefon 010-225 40 00 (växel)