Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende
Hur tillämpas nya lagstiftningen för att stärka rättigheterna för barn och vuxna i skyddat boende kopplat till socialtjänstens arbete? Gå vår utbildning och arbeta med ditt konkreta ärende.
Reformen för att stärka rättigheterna för vuxna och barn som vistas i skyddat boende trädde i kraft 1 april i år.
Under utbildningen arbetar du utifrån ett ärende, ett case eller fall, och får följa ärendet genom hela processen. Scenariot är att det finns en utsatt förälder och ett barn som har upplevt våld och båda är i behov av skydd. Vi går igenom hur man hanterar ärenden av denna karaktär, med fokus på:
- riskbedömningar,
- samsyn kring risk,
- skyddsplacering – akut eller inte,
- samtycke samt skyddsplacering.
Vidare diskuterar vi de behov och insatser som krävs under placeringen, inklusive den utsatta förälderns behov av stöd. Frågor om umgänge och samverkan med andra aktörer kommer också att belysas.
Genom att arbeta med konkreta fall och se filmer som skildrar en familj från verkligheten får du en djupare förståelse för hur lagen kan tillämpas i praktiken. Under utbildningen kommer de olika delarna av reformen och de scenarier som kan uppstå att belysas, och du kommer att få möta och förhålla dig till olika perspektiv inom familjen.
För vem?
Utbildningen riktar sig till personal i Norrbottens och Västerbottens län inom socialtjänstens myndighetsutövning som arbetar med barn och vuxna utsatta för våld och i behov av skydd.
Under utbildningen föreläser:
- Linn Moser Hällen. Linn har mångårig erfarenhet av att arbeta med våld i nära relationer och av myndighetsutövning inom socialtjänsten. Hon har varit med och byggt upp flera verksamheter inom området. Linn Moser är även en av redaktörerna och författarna till böckerna Våld i nära relationer – socialt arbete i forskning, teori och praktik och Intersektionella perspektiv på våld i nära relationer.
- Marina Berman. Marina är socionom med lång erfarenhet av att möta barn som upplever våld, bland annat som familjebehandlare, barnavårdsutredare och familjerättssekreterare.
- Var:
- Digitalt möte.
- Kostnad:
- Ingen kostnad.
- Sista anmälningsdag:
- 21 jan 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Kontakt
-
Sara Moberg
Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor
Telefon 010-2254325
Länsstyrelsen Västerbotten
Telefon 010-225 40 00 (växel)