29- 01 nov dec klocka 09.00 - 16.00

Grundkurs i behandling av våldsutövare (nivå 2)

En utbildning för dig som vill utveckla dig inom individuell behandling av våldsutövare. Utbildningen ges under fyra heldagar på plats i Umeå och har stort fokus på praktiska moment. Utbildningen erbjuds i samverkan med Region Västerbotten.

Mer om utbildningen

Under fyra heldagar varvas teori och praktik i syfte att förstå olika faktorer som ligger till grund för våldsamma beteenden och hitta verksamma strategier för behandlaren i mötet med klienten. Stort fokus läggs på praktiska delar för tillämpning i behandling.

Syftet är att du skall få kännedom om grundläggande teorier och metoder för att påbörja arbetet med behandling av våldsutövare genom att:

  • öka din teoretiska kunskap inom våldsområdet
  • utveckla dina färdigheter i samtalet med våldsutövaren
  • utveckla dig i rollen som behandlare.

Målet med kursen är att ge den kunskap som behövs för att du ska kunna:

  • påbörja ett motivationsarbete och känna dig trygg i mötet med klienten
  • ge ett anpassat utvecklingsstöd, rådgivning och motivation till förändring i arbetet med våldsutövare
  • skapa en personlig verktygslåda anpassad för de förutsättningar och utmaningar som du har i ditt vardagliga arbete.

Målgrupp

Yrkesverksamma i Västerbottens län som har begränsad erfarenhet av, eller kommer att börja jobba med, att behandla våldsutövare och vill utveckla sig inom individuell behandling av våldsutövare. Exempelvis socionomer, kuratorer, nyutbildade eller verksamma inom socialt arbete, eller behandlande personal inom kriminalvård och frivård.

Utbildare

Ulf Calvert och Magnus von Campenhausen, legitimerade psykologer från Manscentrum, en verksamhet med över 30 års erfarenhet av att arbeta med män i kris och behandling av våldsutövare.

Om Manscentrum på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Praktisk information

Kursen omfattar tre inledande utbildningsdagar samt en uppföljande dag efter några månader, alla på plats i Umeå. Digitalt deltagande är inte möjligt. 

  • Dag 1: tisdag den 29 november 2022
  • Dag 2: onsdag den 30 november 2022
  • Dag 3: torsdag den 1 december 2022
  • Dag 4: I april eller maj 2023. Datum bestäms i samråd med kursdeltagarna under dag 3.

Kursen ges mellan klockan 09.00–16.00 varje dag (inklusive lunch och pauser). Dag 1 och 2 erbjuds även gemensam middag för alla kursdeltagare.

Tiden mellan tillfälle 3 och 4 används för att praktisera lärdomarna i kursdeltagarnas dagliga arbete.

Prioritering av deltagare

Antal deltagare är minst 6 och max 12 personer. Vid stort intresse att delta tar sig arrangörerna rätten att prioritera deltagare utifrån behov.

Logi

Om du inte bor på pendlingsavstånd till Umeå kan du som kursdeltagare få rabatterat pris för övernattning i hotellrum i samband med utbildningstillfällena. Ange i sådana fall dina logibehov i anmälningsformuläret. Kostnaden (600 kr/natt) debiteras i efterhand.

Var:
Scandic Plaza i Umeå (Storgatan 40)
Kostnad:
Gratis (resa och logi bekostas av kursdeltagarna själva)
Sista anmälningsdag:
16 nov 2022

Intresseanmälan

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 16 november klockan 23.59.

Andra utbildningar om att möta eller behandla våldsutövare

Vi erbjuder även andra utbildningar som handlar om att möta eller behandla våldsutövare, med varierande nivåer av behov och förkunskaper.

Informationsdag: Första samtalet med våldsutövare - Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Introduktion för yrkesverksamma i hela Norrland, med utgångspunkt i socialtjänstens nya lagstiftning och föreskrifter.

Nivå 1A: Introduktion till våld i nära relation och bemötande av våldsutövare - för yrkesverksamma i Västerbottens län som vill ha grundläggande kunskaper på området.

Nivå 1B: Att bemöta och motivera personer som utövat våld - för yrkesverksamma i Västerbottens län som har förkunskaper om motiverande samtal (MI).

Kontakt