24- 02 sep okt klocka 11.00 - 23.59

Krisberedskapsveckan

Välfyllt skafferi

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Under Krisberedskapsveckan 26 september–2 oktober pågår olika aktiviteter i länet som syftar till att stärka var och ens beredskap.

Den 26 september–2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, leder kampanjen och årets tema är mat.

Krisberedskapsveckan "smygstartar" redan lördag 24 september med Beredskapsdagen i Umeå centrum.

Krisberedskapsveckan i länet

Krisberedskapsveckan kommer att uppmärksammas digitalt i länets kommuners kanaler med filmer, inlägg och webbnyheter som belyser ämnet beredskap. Dessutom genomförs en rad aktiviteter runt om i länets kommuner. Här är några exempel:

Bjurholm

Hela veckan: Utställning på biblioteket med en krislåda och böcker om att odla själv.

Dorotea

Fredag 30 september–lördag 1 oktober: Inlandsmässan i Medborgarhuset i Dorotea. Temat är ”Hållbart samhälle” och på agendan finns bland annat föreläsningarna ”Hotet mot Sverige – ett totalförsvar som hanterar alla typer av angrepp” och ”Cybersäkerhet – något alla behöver vara medvetna om”. Inlandsdagarna är gratis och öppen för alla.

Lycksele

Fredag 30 september klockan 12.30: Beredskapssamordnarna i Lycksele kommun och Storumans kommuns berättar om kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar på Inlandsmässan i Medborgarhuset i Dorotea.

Malå

Hela veckan: Utställning på biblioteket.

Norsjö

29 september klockan 13.00, Mörttjärn: Kommunens beredskapssamordnare berättar om vad som kan vara bra att ha hemma i sin krislåda och ger smarta och enkla tips på hur du kan bli bättre förberedd för både större och mindre kriser. Dialog med byaföreningarna hur vi tillsammans kan skapa nå ut med information i händelse av kris/krig.

Skellefteå

  • Hela veckan: Utställning på Exploratoriet, Skellefteå Science Center; Lär dig mer om hemberedskap och vikten av lokalt producerad mat. Program och aktiviteter för skolungdomar under veckodagarna.
  • Fredag 30 september och lördag 1 oktober är Exploratoriet, Skellefteå Science Center öppen för allmänheten med bland annat en föreläsning om hemberedskap av Niklas Kämpargård.
  • Lördag 1 oktober klockan 11.00–15.00: Öppet hus hos räddningstjänsten.
  • Läs mer på Skellefteå kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Umeå

Vilhelmina

  • Hela veckan: Utställning av litteratur på biblioteket.
  • 29 september klockan 18–20 på Folkets hus och Folkets hus parkering: Temakväll med Mikro-marknad och REKO-ringsutlämning. Det blir även ett mindre föreläsningspass om lokal matproduktion uppdelat på tre lokala matproducenter.

Vännäs

Hela veckan: Utställning av krislåda och beredskapslitteratur på biblioteket.

Åsele

Hela veckan: Utställning på biblioteket med temat mat.

Länsstyrelsen

VAR:
Västerbottens län
KOSTNAD:
Gratis
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt