Livsmedelsproduktion

Är du primärproducent och producerar livsmedel eller foder på gårdsnivå? Då ska din anläggning registreras hos Länsstyrelsen. Det är även vi som granskar din verksamhet.

Länsstyrelsen, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och kommunerna kontrollerar regelbundet livsmedels- och foderföretag, livsmedel och foder för att skydda människors och djurs hälsa. Länsstyrelsen ansvarar för kontrollen av primärproducenter. Du som är primärproducent ska registrera din anläggning hos oss.

Registrera din livsmedelsanläggning

Du som är primärproducent och producerar livsmedel på gårdsnivå ska registrera din anläggning hos Länsstyrelsen. Det gäller till exempel produktion av kött, mjölk, spannmål, vegetabilier och ägg men även jakt, fiske, biodling och insamling av bär och svamp.

Om du endast odlar vegetabilier eller föder upp djur för eget bruk behöver din anläggning inte registreras.

Om du redan är registrerad primärproducent och vill ändra dina uppgifter så ta kontakt med Länsstyrelsens handläggare.

Registrera din anläggning för livsmedelsproduktion i vår e-tjänst. E-tjänsten kräver inloggning med BankID.

Registrera din foderanläggning inom primärproduktion

Om du producerar, bearbetar, lagrar, transporterar eller distribuerar foder är du foderföretagare. Även du som producerar eller lagrar foder för utfodring av djur på din egen gård är foderföretagare. Foderföretagare inom primärproduktionen ska registreras hos Länsstyrelsen.

Den 1 januari 2021 tog Länsstyrelsen över registret för foderföretagare i primärproduktionen från Jordbruksverket. Det innebär att du ska anmäla din produktion och eventuella ändringar till Länsstyrelsen.

Du anmäler din foderverksamhet på en blankett. Du ska skicka blanketten till länsstyrelsen i det län där du bedriver verksamheten. Kontakta oss för att få blanketten hemskickad till dig.

Foderanläggningar som kräver godkännande

Du som bedriver foderverksamhet som kräver godkännande ska även i fortsättningen anmäla din produktion till Jordbruksverket och invänta godkännande innan du startar verksamheten. Information om vilka foderanläggningar som kräver godkännande och hur du gör anmälan finns på Jordbruksverkets webbplats.

Om godkännande av foderanläggninglänk till annan webbplats

Du som livsmedelsföretagare har ansvar

Den som producerar livsmedel ska garantera att livsmedlen är säkra och rätt märkta. Företaget eller organisationen som producerar, transporterar eller säljer maten ansvarar för att konsumenten får rätt information om maten och inte blir sjuk av den.

Kontroll av livsmedelsproduktion

Kommunerna, Länsstyrelsen och Livsmedelsverket delar på ansvaret för kontrollen och besöker verksamheterna för att se om lagstiftningen följs. Länsstyrelsen kontrollerar produktionen av livsmedel som sker på gårdsnivå.

Kontrollen av primärproduktion är kostnadsfri. Om det krävs extra kontroller på grund av brister eller befogade anmärkningar kommer Länsstyrelsen däremot att ta betalt.

Kontrollerna är riskbaserade. Det innebär att kontrollen kommer att prioriteras dit den gör störst nytta. Företag som har en väl fungerande egenkontroll och som följer branschens riktlinjer, certifierade system eller frivilliga djuromsorgsprogram kan få färre kontrollbesök.

  • Uppfödning av livsmedelsproducerande djur, inklusive hägnat vilt.
  • Mjölkning och förvaring av mjölk på gården.
  • Produktion, hantering och förvaring av ägg på gården.
  • Fiskodlingar och insamling av levande fiskeriprodukter, exempelvis havs- och insjöfisk, kräftor, musslor, ostron. Inklusive slakt och rensning av fisk.
  • Odling, skörd och tvättning av grönsaker, kryddväxter, frukt och bär och enklare paketering.
  • Odling, skörd och torkning av spannmål på gården.
  • Jakt av frilevande vilt och av vilt i stora hägn, inklusive avlivning, urtagning och transport till en vilthanteringsanläggning.
  • Uppsamlingscentraler, där vilt samlas innan de transporteras vidare till en vilthanteringsanläggning.
  • Plockning av bär och svamp.
  • Frukt-, potatis- och grönsakspackerier.
  • Biodling och tillverkning av honung i anslutning till biodlingen.
  • restauranger
  • caféer
  • butiker och gårdsbutiker
  • torghandel
  • skolkök och sjukhuskök
  • grossister
  • transportörer av livsmedel
  • kommunala vattenverk.

Livsmedelsverket är kontrollmyndighet för vissa större anläggningar:

  • livsmedelsindustrier
  • äggpackerier
  • mejerier.

Överklaga kommunens beslut

Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga till Länsstyrelsen. I beslutsbrevet från kommunen står det hur du ska göra. Ärendena kan gälla till exempel beslut om årliga avgifter, fastställande av provtagningsprogram för dricksvatten och olika typer av krav som kommunerna ställt på dig som livsmedelsföretagare.

Länsstyrelsen ger råd och information

Vi finns här för att ge dig som livsmedelsföretagare och lantbrukare råd och information. Du kan fråga oss om lagar och krav, och du kan be om exempel på hur man kan göra för att följa reglerna.

Kontakt

Annelie Grip Hansson

Länsveterinär

Anna Bäckvall

Länsveterinär