Västerbottens landskapsmåltid
Västerbotten har en officiell landskapsmåltid. Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum.
Kreatörerna bakom Västerbottens meny är Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren som tillsammans driver säsongsrestaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat i Vindelns kommun.
Förrätt
Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonnäs på goliatmusseron.
Varmrätt
Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.
Efterrätt
Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortronsorbet.
Vinnande bidrag
Under våren 2022 gick Länsstyrelsen ut med en tävling där både professionella och blivande kockar vid restaurang- och livsmedelsprogrammen i länet uppmanades skicka in sina förslag på Västerbottens och Lapplands nya landskapsmåltider. En jury vid Länsstyrelsen utsåg det vinnande bidraget för landskapet Västerbotten. För landskapet Lappland utsågs det vinnande bidraget i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten.
Lapplands landskapsmåltid
Lapplands landskapsmåltid, landskapsmåltider.se Länk till annan webbplats.
Bakgrund landskapsrätter
Initiativet till satsningen landskapsrätter kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Satsningen grundar sig i
att Stockholm blivit vald till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023.
Målet är att landskapsrätterna ska visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av gastronomisk turism och landsbygdsutveckling.