Ett rikt odlingslandskap
Att stärka den biologiska mångfalden och de kulturmiljöer som är kopplade till odlingslandskapet är viktigt, därför erbjuder vi kurser, rådgivning och förmedling av jordbruksmark.
Ett rikt odlingslandskap är ett av Sveriges 16 miljömål. Naturliga ängs- och betesmarker hör till de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet och dom måste vi värna om.
Förmedling av jordbruksmark
Markägare har nu möjligheten att upplåta sina marker till intresserade via vår betes- och odlingsmarksförmedling.
Kurser, fältvandringar och rådgivning
Vi anordnar kurser, fältvandringar och personlig rådgivning ute på gårdarna. Vi kan också medverka vid träffar som arrangeras. Vi vill bidra till att du kan driva ditt företag med god ekonomi och hög djurvälfärd samtidigt som du bidrar till att miljömålen uppfylls.
Kursutbud och andra aktiviteter hittar du i tidningen Norrbruk eller i vår kalender. Hör av dig om du har önskemål om specifika kurser eller fältvandringar, se kontaktuppgifter nedan.
Rådgivning om betesmark och ängsmark
Vill du restaurera en betesmark eller slåtteräng? Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som går i restaureringstankar eller som vill lära dig hur skötseln kan bli bättre. Rådgivningen anpassas efter dina frågor och funderingar. De flesta rådgivningar omfattar ett besök på gården.
Anmäl intresse för rådgivning
Bevara och utveckla ängs- och betesmarker
Länsstyrelsen Västerbotten deltar i en nationell satsning för att skapa förutsättningar för att öka kunskapen kring skötsel av ängs- och betesmarker i områden där brist på betesdjur är en sannolik orsak till att marker riskerar att växa igen.
För att kunna bevara och utveckla dessa marker kan det krävas olika typer av skötselmetoder. Det kan handla om mer extensivt bete, att befintliga betesdjur flyttas från vall till naturbete, alternativa betesdjur, kompletterande skötsel som bränning och slåtter, olika skötselmetoder över tid (till exempel att marken betas vartannat år och slås vartannat), alternativa maskinella metoder och teknik för slåtter med mera. Vi vill även att skapa lokala nätverk mellan olika aktörer som kan ha nytta av att samarbeta med varandra för att bevara och öka arealen ängs- och betesmarker.
Har du förslag på aktiviteter?
Har du önskemål om aktiviteter för att bevara och utveckla ängs- och betesmarker? Hör av dig till vår samordnare.

Kontakt
-
Lars Ericson
E-post till Lars Ericson
Telefon 010-2254275
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.