Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vk 27 - Bekräftad blomning av cyanobakterier i Norrbotten och misstänkt algblomning i Storjungfruns och Tyrsundas naturreservat

I bilden algblomningen i Holfjärden i Norrbotten, som bekräftades till cyanobakterier av släktet Dolichospermum. Provet innehöll även lite kiselalger och flagellater.

Algblomningen som rapporterades i Holfjärden i Norrbotten två dagar sedan har provtagits och analyserats. Algblomningen innehöll potentiellt toxinproducerande cyanobakterien Dolichospermum. Idag har det också kommit in en rapport om en misstänkt algblomning i Tyrsundas naturreservat i Västernorrland. Igår kom det in en rapport om misstänkt algblomning i Storjungfruns naturreservat i Gävleborg.

Algblomningen i Holfjärden i Norrbotten, som rapporterades in två dagar sedan, provtogs av Luleå kommun och analyserades av Umeå Marina Forskningscentrum. Provet innehöll potentiellt toxinproducerande cyanobakterien Dolichospermum. Informationscentralen råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet så länge man ser ansamlingar på ytan eller att vattnet är grumligt. Det kan även finnas alg gift kvar i vattnet några dagar efter blomningen.

Igår kom det in en rapport om en misstänk algblomning i Storjungfruns naturreservat i Gävleborg i Fyrhamnen och idag kom det in en rapport från Tyrsundas naturreservat i Västernorrland. Misstänker man att det är algblomning på gång så ska man undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet. Rapportera gärna in fler observationer.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt