Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vecka 26 – pågående algblomning i Björköfjärden, Sundsvalls kommun

Ansamling av alger i ytvatten

Algblomning i Björköfjärden

Algblomningen i Björköfjärden fortsätter och därför vill Informationscentralen gå ut med en påminnelse med varning för hela fjärden. Analys av den observerade algblomningen visar att det rör sig om cyanobakterier som kan producera giftiga ämnen.

Informationscentralen för Bottniska viken har under veckan fått fortsatta rapporter om algblomning i Björköfjärden. Analys av prov från platsen visar att det rör sig om en toxinproducerande cyanobakterie (Dolichospermum lemmermannii) som kan vara farlig att få i sig.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen för Bottniska viken via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Prognos inför helgen

Enligt SMHI:s algblomningskarta finns det ännu inga ytansamlingar av alger norr om Åland i utsjön, dvs i Bottenhavet och Bottenviken. I slutna vikar längs kusten finns däremot risk för algblomning. Under helgen väntas lugnt och varmt väder vilket kan verka gynnsamt för algblomning. Därför bör vaksamhet iakttas vid bad och aktiviteter nära vatten.

Kontakt