Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vecka 26 - algblomning i Norafjärden, Kramfors kommun

Algblomning tre bilder i collage

Algblomning i Norafjärden

En rapport om algblomning i Norafjärden som ligger i södra delen av Kramfors kommun har inkommit. Observationen av algblomningen gjordes i norra delen av fjärden och den tycks tillta i omfattning. ICBV bedömer att det rör sig om cyanobakterier, och råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet där blomning sker. Man bör inte bada eller rasta hundar i närheten av vattnet.

Under fredagen fick Informationscentralen in en rapport om algblomning i en vik i norra delen av Norafjärden i närheten av Långänget. Inget prov har tagits som kan bekräfta att det rör sig om cyanobakterier men bedömningen som ICBV gör är att det handlar om sådana.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka sin päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralens telefonsvarare på nummer 010-225 41 11 eller via mejl icbv@lansstyrelsen.se.

Kontakt