Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Information inför sommaren

Vad ska du göra om du ser en algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten i sommar? Informationscentralen för Bottniska viken har sammanställt lite information om vad du bör tänka på och vart du ska vända dig.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) tar gärna emot dina observationer eller hjälper dig med dina frågor om kustvattenmiljön. Kontakta oss lättast via e-post på icbv@lansstyrelsen.se, via vår telefonsvarare 010-225 41 11, via vårat rapporteringsformulär på hemsidan Länk till annan webbplats. eller via vår facebooksida Länk till annan webbplats.. Du kan också rapportera direkt till ansvariga aktörer, se nedan.

Algblomning

Ser vattnet grumligt och missfärgat ut kan det röra sig om en algblomning. Ofta ligger algerna som gulgröna/blågröna stråk eller heltäckande ansamlingar på ytan. Man bör då inte bada eller dricka av vattnet. Speciellt viktigt är det att inte låta barn och hundar vistas nära vattnet. Barn får ofta kallsupar och hundar dricker gärna av vattnet samt slickar sin päls, vilket leder till att de lätt får i sig algerna.

Kontakta ICBV om ni ser en misstänkt algblomning.

Drivande växtdelar

Om stranden eller viken fylls med något tjockt och geggigt rör det sig troligtvis om lösryckta växtdelar. Man kan se skillnaden på dessa och en algblomning genom att dessa växtdelar bildar en massa som skulle gå att samla upp i handen. Dessa växter sitter vanligtvis på stenar, block samt ibland även på sand eller annan mjukbotten. De kan lossna från sitt underlag om det blåser mycket, om de börjar brytas ner eller genom någon annan naturlig orsak. Dessa är inte farliga och kommer att försvinna så småningom, antingen genom att de bryts ner eller blåser bort.

Döda sälar

Under sommaren kan det hända att man stöter på en död säl. För att hålla koll på antalet döda sälar och sälhälsan samarbetar Naturhistoriska riksmuseet (NRM) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Genom att fotografera och rapportera ditt fynd kan du hjälpa till!

Döda sälar rapporteras på www.nrm.se/salfynd Länk till annan webbplats.. Utifrån sälens skick och lämplighet för obduktion är det möjligt att SVA eller NRM vill ta in sälen och då kan det hända att man som rapportör blir kontaktad. Observationer av sjuka sälar eller flera döda sälar på samma ställe är särskilt viktiga att rapportera.

Du kan också kontakta Informationscentralen så kan vi skicka vidare informationen till ansvariga aktörer eller svara på frågor gällande exempelvis hantering av den döda sälen.

Sjuka eller döda fåglar eller fiskar

Om du hittar ett sjukt, skadat eller dött vilt djur i naturen kan du bidra till viltsjukdomsövervakningen. Detta görs enligt följande:

Fåglar rapporteras på rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats. eller vilt@sva.se. Du kan också kontakta viltveterinär via SVA:s växel på 018-674000 på vardagar mellan 07:50 och 15:50. Beroende på djurets skick kan SVA ta emot djuret för obduktion och fastställande av dödsorsak.

Fisk rapporteras på rapporterafisk.sva.se Länk till annan webbplats.. SVA:s fiskveterinärer kontrollerar sidan dagligen och vid fynd som kan vara intressanta att undersöka tar vi kontakt om kontaktuppgifter lämnats av rapportören.

Du kan också kontakta Informationscentralen så kan vi skicka vidare informationen till ansvariga aktörer eller svara på frågor gällande exempelvis hantering av de sjuka eller döda djuren.

Främmande arter

När djur och växter flyttas till nya områden där de inte har funnits tidigare kan det bli stora problem. Nya arter som kommer till ett område kan tränga undan de arter som redan fanns där eller så kan de föra med sig sjukdomar och parasiter till det nya området. En främmande art som har förmågan att allvarligt förändra sin omgivning på ett oönskat sätt, till exempel genom att konkurrera ut inhemska arter eller sprida smittor, kallas för invasiv. I Bottniska viken kan man bland annat hitta ullhandskrabba.

Om du misstänker att du hittat en främmande art, rapportera in till Havs- och vattenmyndighetens rapporteringsapp för vattenorganismer Rappen Länk till annan webbplats. eller till Artdatabanken Länk till annan webbplats.. Är du osäker på hur du ska hantera den kan du höra av dig till Informationscentralen.


Läs mer om algblomning, hantering av döda djur eller hur provtagningen går till

Kontakt