Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Döda/döende cyanobakterier i Bottenhavet

Cyanobakterier

Under helgen och veckan har det fortsatt komma in rapporter till Informationscentralen för Bottniska viken om turkosa ansamlingar vid strandkanten. Det är cyanobakterieblomningar som håller på att brytas ner. Dessa kan fortfarande vara giftiga och ICBV råder allmänheten att hålla hundar borta från dessa turkosa ansamlingar.

Informationscentralen för Bottniska viken har fått in rapporter om turkosa /gröna ansamlingar från Södra sundet i Härnösands kommun, Skärså och Långharen i Söderhamns kommun, Lubban och Bergfjärdens havsbad i Sundsvalls kommun, Skräddarsand och Gäddviken i Timrå kommun, Bönhamn i Kramfors kommun samt från Sandviken och Hålviken i Örnsköldsviks kommun. Prov togs på ansamlingen vid Långharen i Söderhamns kommun. Efter analys vid Umeå Marina Forskningscentrum bekräftades att den bestod av cyanobakterierna Aphanizomenon sp och Nodularia spumigena. Dessa kan producera toxiner.

Inkomna rapporter om algblomningar/ansamlingar går att se i vår karttjänst på hemsidan. Denna karttjänst uppdateras kontinuerligt förutom på helgen.

Cyanobakterier som håller på att brytas ner

Nu på hösten får ICBV ofta in rapporter om turkosa ansamlingar längst stränderna. Just den färgen är typiskt för cyanobakterier som är döda eller håller på att dö. Ansamlingarna består ofta av samma arter som brukar blomma under sommaren, men anledningen till förändringen i färg är att de har brutit ner det gröna pigmentet i sina celler. Cyanobakterier innehåller flera olika pigment, som bland annat reflekterar grönt och blått ljus. Detta är anledningen till att de tidigare kallades blå-grön-alger. När det gröna pigmentet bryts ner så finns bara det blåa kvar.

Kan fortfarande vara giftiga

Även om ansamlingarna man ser nu på hösten främst består av döda eller döende cyanobakterier, så kan de fortfarande innehålla gifter. Informationscentralen råder därför allmänheten att hålla sig borta dessa ansamlingar. Speciellt viktigt, nu då badsäsongen är över, är att inte låta hundar gå nära vattnet eller stranden.


Kontakt