Publiceringsdatum: 14 augusti 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.20

Algblomningsläget inför helgen 14 augusti

Örsten_ingen algblomning

Under veckan har Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) endast fått in en rapport om en återkommen algblomning vid Bönavikens badplats i Gävle kommun. Det soliga och varma vädret i helgen kan leda till ytterligare algblomningar. ICBV råder allmänheten att vara undvika bad när man ser tecken på algblomning då det troligen är blågröna alger som blommar.

Algblomning vid Bönavikens badplats

ICBV fick under måndagen en rapport om att det återigen var algblomning vid Bönavikens badplats i Gävle kommun. ICBV bedömer att det troligen var blågröna alger (cyanobakterier) som bommade.

Bättre väder under helgen kan resultera i nya algblomningar

Under helgen väntas bättre väder på många platser vilket kan leda till att cyanobakterierna börjar blomma igen eller att nya blomningar uppstår. ICBV rekommenderar därför att man tar en titt på vattnet innan man badar och innan hundar och andra husdjur släpps ner till vattnet. Ser man färgade ytansamlingar (ofta gulgröna, gulbruna eller blågröna) på ytan eller om vattnet är grumligt bör man avstå från bad.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt