Publiceringsdatum: 3 augusti 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.22

Algblomningar i Örnsköldsvik och Söderhamns kommuner

Gulgrön ansamling vid strand.

Algblomning vid Malmön. Foto: Katrine Berglund.

Informationscentralen har under helgen fått in rapporter om algblomningar i Örnsköldsviks och Söderhamns kommuner. Informationscentralen bedömer att det sannolikt rör sig om blågröna alger och uppmanar allmänheten att undvika kontakt med algerna.

Den 31juli fick Informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om algblomning vis Vallviks havsbad i Söderhamns kommun. Den 1 augusti fick Informationscentralen in rapporter om algblomningar vid Sandviken (Malmön) och Näskefjärden i Örnsköldsviks kommun.

Prov har inte tagits men Informationscentralen bedömer att sannolikt är blågröna alger som blommar och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder i augusti så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Algblomning - vad är det?länk till annan webbplats

Kontakt